Gemeente Dijk en Waard heeft voor 2023 een begroting van 277 miljoen euro met een plus van 0,2 miljoen. Daarna loopt het positieve saldo op via 1,5 miljoen naar 4,3 miljoen in 2025 voordat de gemeente diep in het rood zakt naar -9,6 miljoen euro in 2026. Tenminste, als het Rijk doorzet met de voorgenomen bezuinigingen op toelagen voor gemeenten.
Tijdens een marathonsessie van een raadsvergadering werd de Begroting 2023 goedgekeurd. Daarbij met werd een krappe meerderheid een amendement van GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie en het CDA aangenomen om 250.000 euro voor meer bomen, maar hun voorstel om structureel 765.000 euro extra te steken in het minimabeleid strandde. Het amendement van CU om de onroerende zaakbelasting (ozb) niet 10 maar 3 procent te verhogen - dit scheelt 800.000 euro aan inkomsten - haalde het net niet.
Veel moties kregen eveneens te weinig stemmen. Naast investeringen in programmaonderdelen, verwacht de gemeente 2 miljoen extra aan loonkosten door een nieuwe CAO Gemeenten. Eigenlijk 3,5 miljoen (+4%), maar het college verwacht ook deels compensatie vanuit het Rijk. Daarnaast kosten ICT-upgrades de komende twee jaar totaal 3,2 miljoen euro en zorgt actualisatie van het vaste activabeleid komend jaar voor een nadeel van 0,4 miljoen, al is er de komende drie jaar wel jaarlijks ruim 0,2 miljoen over uit oude potjes. Zo kreeg de motie van CU om rond 2.500 huishoudens 100 euro extra energietoeslag te geven te weinig steun, net als motie van CDA, PvdA, D66, CU en GL om de woningbouwreserves te bundelen en te verhogen naar minimaal 10 miljoen euro te weinig steun. Doel was om het aandeel sociale huurwoningen op te krikken naar 30 procent.
Een aantal moties faalden omdat ze te maken hebben met beleidsplannen die in de maak zijn. Zo gaat de grens voor de Meedoenpas niet naar 150 procent van het sociale minimuminkomen, wordt geen winst uit ontwikkeling van De Vaandel-Zuid gebruikt voor een opknapbeurt voor Sportpark De Vork en worden (nog) geen miljoenen gereserveerd voor verduurzaming van scholen.
Ook een motie om een plan te maken voor eigenaren van niet goed geïsoleerde woningen strandde. Wel was er volledige steun voor een VVD-motie voor onderzoek naar de oprichting van een steunfonds voor ondernemers en verenigingen die het zwaar hebben door de hoge energiekosten.