Bij de strandopgang bij paviljoen De Jongens aan de C.F. Zeiler Boulevard in Bergen aan Zee staat dit zomerseizoen weer een beveiligingscamera. Het cameratoezicht is ingesteld tot en met 4 september. Die periode kan eventueel worden verlengd. Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen vindt de maatregel nodig uit oogpunt van handhaving van de openbare orde en veiligheid en de officier van justitie heeft hiermee vorige week ingestemd. De beelden worden live bekeken door de toezichtcentrale in Alkmaar en kunnen twee weken worden bewaard.

Twee jaar geleden werd bij de strandopgang ook een camera geplaatst, nadat groepen jongeren verschillende keren met elkaar in conflict kwamen op het strand. Gebruik van alcohol, drugs en lachgas speelden daarbij een negatieve rol. Voorlopig dieptepunt was de avond van 23 juni 2020 met een steekpartij waarbij een 29-jarige Zaandammer gewond raakte, en even later het neerslaan van een 18-jarige inwoner van Sint Pancras met ernstig hoofdletsel tot gevolg. Volgens de gemeente Bergen ontstonden de meeste conflicten steeds in de nabijheid van de strandopgang bij het paviljoen van De Jongens.

Volgens burgemeester Voskuil houden zich bij de strandopgang in de zomer groepen jongeren op die overlast veroorzaken. De  groepen komen bedreigend over op ondernemers, bezoekers en omwonenden, vertonen intimiderend gedrag zoals schelden en schreeuwen richting bezoekers van het strand. Bovendien veroorzaken ze geluidsoverlast, gebruiken alcohol en drugs en lokken vechtpartijen uit. Dat rechtvaardigt volgens de burgemeester cameratoezicht in de zomermaanden.

De aankondiging verscheen afgelopen dinsdag tussen de officiële bekendmakingen in het Gemeenteblad. Daarmee was de weg vrij om de camera te plaatsen.
Pin It
Bekeken: 1253x