Yvanka de Reus uit Grootschermer is geselecteerd voor het Europees kampioenschap bouwtimmeren. Het EK is begin juli in de Duitse stad Keulen. Als eerste vrouwelijke mbo-student werd Yvanka in april Nederlands kampioen bouwtimmeren. Dit leverde haar een ticket op voor het wereldkampioenschap in Shanghai in China en stond in het najaar op het programma. Maar door de onzekere coronasituatie is dit WK afgelast.

Als alternatief mag Yvanka, die haar opleiding volgt bij het Horizon College en mede-opleider ESPEQ in Heerhugowaard, nu naar het Europees kampioenschap. Yvanka vindt het 'heel jammer' dat het WK in Shanghai niet doorgaat: "Dat was wel waar we voor gingen en helemaal voor de ervaring in China. Maar ik ben blij dat er een mooi alternatief is gevonden in Duitsland."

In Duitsland doen zeventien studenten mee uit zeven landen. Yvanka is het eerste meisje dat aan het EK bouwtimmeren meedoet, en de jongste deelnemer ooit; 17 jaar. De andere deelnemers zijn al in de twintig. "Ik vind het heel spannend, omdat ik inderdaad als eerste meisje meedoe en de jongste ben. Ik ben nu hard aan het trainen en maak verschillende soorten kapconstructies. Wat ik precies moet maken tijdens het EK dat hoor ik aan het begin van de wedstrijd. We trainen met opdrachten van eerder gehouden EK-wedstrijden en het EK-niveau is veel hoger dan het NK-niveau."

Haar trainer namens het Horizon College en ESPEQ is Hans Neefjes. Voor hem is het ook een spannende wedstrijd want de concurrentie is groot. "Duitstalige landen zijn enorm goed in bouwtimmeren vanwege de passie voor het vakmanschap. Het heeft daar status en deze landen zijn bereid om heel veel tijd in trainingen te stoppen. Omdat het WK niet doorgaat en Yvanka in een later stadium is toegevoegd aan de deelnemerslijst heeft zij een kortere voorbereidingstijd. Normaliter heb je tien weken training nodig om goed voorbereid te zijn. Wij hebben nu een korte voorbereiding van vier weken. Maar we zetten uiteraard alles op alles om Yvanka goed aan de start te laten verschijnen."

Yvanka krijgt zelfs steun van kickbokser Jorina Baars uit Den Helder. Jorina is meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen. Yvanka krijgt van Jorina mentale ondersteuning; Hoe ‘boks’ je van je af en hoe hou je je staande tijdens dit Europees kampioenschap, waar je als enige meisje tussen de mannen staat? Met deze mental coaching hoopt Yvanka extra goed aan het EK te kunnen beginnen.

Mediapartner NH Nieuws maakte eerder een videoreportage van haar huldiging. Die laten we hier nogmaals zien. Om de video nog eens te zien van Streekstad Centraal over haar kwalificatie in december klik je hier.

 
Pin It
Bekeken: 3264x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/