Reclame

Dit jaar wordt de geboorte van Nederland 450 jaar geleden gevierd en volgend jaar is het 450 jaar Alkmaar Ontzet. Dat moet vanaf 8 oktober een jaar lang gevierd en herdacht worden, vindt het Alkmaarse college: "Ons doel is om een prachtig jubeljaar te organiseren vol met viering, bezinning en herdenking."

Het college van B&W vraagt gemeenteraad om 450.000 euro te reserveren zodat de Alkmaarse samenleving tot en met 8 oktober 2023 allerlei initiatieven kan organiseren in het kader van 450 jaar NL/Alkmaar ontzet. De bestaande en nieuwe activiteiten worden door een regiegroep tot een samenhangend programma gemaakt, aantrekkelijk voor een breed publiek met vooral aandacht voor kinderen, jongeren, wijken en dorpen.

Op 27 juni is een startbijeenkomst voor bewoners met initiatieven en op 5 juli is een startbijeenkomst voor reeds actieve organisaties en partners van de gemeente. Tijdens de bijeenkomsten kan worden gebrainstormd over alle ideeën en mogelijkheden.

Acht Nederlandse graafschappen, hertogdommen en heerlijkheden verklaarden zich in 1581 formeel onafhankelijk van de Spaanse koning Filip II met de ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe. Het was de eerste keer in de Tachtigjarige Oorlog dat de opstand tegen de koning expliciet werd geuit (het volkslied stamt uit 1570).

Het jaar 1572 kan echter gezien worden als het geboortejaar van Nederland. De eenvoudige inname van Den Briel (het Spaanse garnizoen was afwezig) luidde de tweede opstand in van de geuzen. De oudste vermelding van de oranje-wit-blauwe prinsenvlag stamt ook uit 1572.

De opstand van de prinsgezinde, veelal protestantse bevolking dreigde platgestampt te worden door de Spanjaarden en geallieerden onder andere uit het katholieke en koningsgezinde Vlaanderen (de Tachtigjarige Oorlog was ook een burger- en godsdienstoorlog) , maar het tij keerde in het najaar van 1573.

Op 8 oktober 'van Alkmaar de victorie'. Drie dagen brachten de geuzen de Spaans-Vlaamse vloot in de Zuiderzee zware verliezen toe, ondanks dat zij veel minder goed waren uitgerust. Het was definitief voorbij toen de corrupte Hertog van Alva op 23 oktober bezoek kreeg van zo'n 2.000 boze scheepslieden, omdat ze al twee maanden niet waren betaald. Bankroet vluchtte hij op 28 oktober 's nachts vanuit Amsterdam terug richting Spanje.

Pin It
Bekeken: 2571x
Reclame