Reclame

Er is nog geen oplossing voor het stuifzand op de Blijdensteinsweg door de Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat. Daarom gaat de provincie Noord-Holland voorlopig de helft van de veegkosten betalen die ervoor zorgen dat het fietspad begaanbaar blijft. Er wordt een paar keer per jaar geveegd, voor maximaal vijf jaar. Dit kost de provincie 45.000 euro. Het komende jaar willen natuurbeheerders Staatsbosbeheer en drinkwaterbedrijf PWN een definitieve oplossing presenteren.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) noemt het stuifduin 'een mooi succes'. Ze wil dat de duinen blijven stuiven, omdat dit soort natuur maar op weinig plekken voorkomt: “Dat is een van de redenen waarom deze natuurgebieden Europees beschermd zijn. Het betekent echter wel dat we naar neveneffecten kijken en die samen met de terreinbeheerders gaan oplossen. Zo kunnen de duinen blijven stuiven en de fietsers blijven fietsen.”

De Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat maken deel uit van Natura 2000. De afgelopen jaren heeft de provincie samen met Staatsbosbeheer en PWN de natuur hersteld, waardoor de oorspronkelijke dynamische duinnatuur weer een kans krijgt, oftewel stuivend duin. Dat is op deze plek mogelijk omdat de duinen op deze plek een groot aaneengesloten gebied is op de overgang tussen kalkrijke duinen en kalkarme duinen. Daarbij hoort een grote variatie aan beschermde plant- en diersoorten die terugkeren vanwege het natuurherstel, zo stelt de provincie.

Het stuifzandfietspad kan op weinig goedkeuring rekenen van de Bergense Fietsersbond. Die nam vorig jaar zelf de schep ter hand om het fietspad zandvrij te krijgen. "Al dat zand is gevaarlijk. Je krijgt valpartijen. Het moet gewoon een aangename fietsroute zijn", zo stelde Reijnoud de Haan van de Fietsersbond voor de microfoon van mediapartner NH Nieuws.
Pin It
Bekeken: 1914x
Reclame