Zaterdagochtend 1 mei 2021 brandde een bedrijvenpand aan de Dulleweg in Broek op Langedijk volledig af. Mede-eigenaar Jack de Ruiter van BOL Profielcentrum werd wakker door geschreeuw van zijn dochter beneden. Toen hij uit zijn dakraam keek, zag hij grote zwarte rookpluimen en besefte zich direct dat zijn levenswerk in vlammen op ging. Het bedrijf maakte niet veel later een doorstart en mediapartner NH Nieuws ging van de week eens kijken hoe het nu gaat.

Die bewuste ochtend wilde Jack niet van dichtbij gaan kijken. "Ik zag het al aan de wolken. Ik weet van banden, als het eenmaal brandt, dan is het klaar". Nick Horseling, net een jaar eerder van medewerker opgeklommen naar mede-eigenaar, stapte wel direct in de auto nadat hij alarm kreeg, maar wist al voor hij aankwam dat er niets meer te redden was. "Vlammen tot wel 50 meter hoog". Onderweg zette hij de knop al om over hoe nu verder.  "Ik ben pas 34 jaar!"

"Mijn kindje was weg", vertelt Jack. Maar de gedrevenheid en het enthousiasme van Nick en de medewerkers trokken hem erdoor. En ze werden van alle kanten geholpen. Er was crowdfunding, en vrienden en kennissen boden opslagruimte aan en konden mooie partijen tweedehands banden regelen. Banden, met name tweedehands, waren en zijn het hart van het bedrijf. Bovendien was het pand verzekerd maar de banden, dat was een ander verhaal.

Jack was de 60 gepasseerd en de verzekering vroeg daarom of hij nog wel verder wilde. "Ja natuurlijk wil ik verder", daar is geen discussie over mogelijk, want zonder de geur van rubber kon Jack niet leven. Al snel vonden hij en Nick een nieuwe locatie op hetzelfde bedrijventerrein. Iets kleiner, maar daar was wel mee te werken. "Moet ik voortaan iets kritischer kijken bij de inkoop". Bij de pakken neerzitten staat niet in het woordenboek van Jack en zijn compagnon. Nick doet het werk onderhand ook al 20 jaar, maar het verveelt nog niet. "Het werk is gewoon leuk."

Inmiddels rijden de klanten hun auto weer op de brug alsof er nooit iets gebeurd is. Nou ja, wel op een locatie iets verderop dan. Nick haalt razendsnel de banden van de velgen en legt er vervolgens nieuwe omheen. Meestal een goede tweedehands voor een mooie prijs. "Niet iedereen kan een nieuwe auto betalen, en dat geldt ook voor banden", weet Jack met al zijn ervaring.

Jack gaat nog door tot zijn 70e, zegt hij. Maar hij durft die leeftijd nauwelijks uit te spreken want de gedachte aan stoppen maakt hem al zenuwachtig. Niet omdat hij vreest voor het voorbestaan van het bandencentrum, want er is altijd nog Nick. Het bedrijf blijft bestaan, daar kan geen verwoestende brand verandering in brengen.
Pin It