Voor sommige partijen werd het een lange nacht met weinig slaap en veel feestvreugde, voor andere partijen een nacht om de wonden te likken. Na drie dagen stemmen is duidelijk welke partijen uiteindelijk die felbegeerde zetels in gemeenteraad van de nieuwe gemeente Dijk en Waard mogen bezetten. Mediapartner NH Nieuws sprak met winnaars en verliezers.

Op één na waren partijen alle gisteravond aanwezig tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Alleen Forum voor Democratie, dat voorlopig met drie zetels in de raad komt, volgde de uitslagenavond vanaf een andere locatie.

De fractievoorzitters mochten in de raadszaal zitten om de spannende ontknoping van de verkiezingen te volgen. Kandidaat-raadsleden moesten het doen met tv-schermen in de naastgelegen kantine. Ze werden daarbij wel flink voorzien van hapjes en drankjes.

Rond 22:00 uur werd al enigszins duidelijk dat de lokale partijen de grote winnaars zijn van de herindelingsverkiezingen. In de strijd om de meeste zetels gingen Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) en Lokaal Dijk en Waard lange tijd nek aan nek, maar uiteindelijk trok DOP aan het langste eind.

Met maar liefst zeven zetels komen zij in de nieuwe gemeenteraad. DOP heeft nu voor de derde keer op rij bij de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen, maar volgens fractievoorzitter John Does gaat het nog niet wennen.

In totaal ging bijna 36 procent van de stemgerechtigden in Heerhugowaard en Langedijk naar de stembus. Dit aantal ligt een stuk lager dan bij vorige gemeenteraadsverkiezingen in Heerhugowaard en Langedijk. Volgens burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard is dat wel te verklaren. "Het is bij een herindelingsverkiezing standaard dat er minder opkomst is. Dat komt waarschijnlijk ook omdat er landelijk weinig aandacht voor is en misschien speelt corona ook een rol. Het had beter gekund maar we doen het ermee", aldus burgemeester Bert Blase.

Als het zetelaantal voor de partij Lokaal Dijk en Waard wordt opgenoemd kan fractievoorzitter Floris de Boer het niet laten om even drie keer hard op zijn tafel te slaan. Vanuit de naastgelegen zaal klinkt er luid gejuich. Met zes zetels komt de partij de gemeenteraad in. De Boer kan het eigenlijk nog steeds niet geloven.

Terwijl de aanhang van de winaars feest vierden, was er teleurstelling bij de verliezers. Authentiek Dijk en Waard en one-issuepartij Rob Planken - die wil dat Sint Pancras en Koedijk-Noord over twee jaar bij Alkmaar aansluiten - bemachtigden bij de voorlopige uitslag geen zetel(s). Toch blijft Rob Planken van de Lijst Planken strijdbaar. "Ik hoop dat er nog een grote envelop met alleen maar stemmen voor mijn partij is zoekgeraakt", vertelt hij lachend aan NH Nieuws.
Pin It
Bekeken: 2403x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/