Als het aan de provincie Noord-Holland ligt, komen er de komende jaren geen 300 nieuwe woningen in Egmond-Binnen. Door het beschermde Noordhollands Duinreservaat kon er aan de westrand al bijna niets meer. Met de nieuwe omgevingsverordening die het provinciebestuur op 5 oktober wil vaststellen, gaan ook de andere dorpsranden op slot voor woningbouw. Dorpsvereniging Egmond-Binnen vreest nu voor de leefbaarheid in het dorp.

Jarenlang roept de dorpsvereniging al dat er woningen bij moeten komen. De jongeren trekken nu weg, ouderen verkassen niet, steeds meer winkels sluiten en de sportclubs krijgen moeite om teams samen te stellen. De dorpsvereniging vindt de gemeente Bergen aan zijn zijde. Die wil niets liever dan de voetbalvelden van s.v. Adelbert volbouwen zodra deze zijn verhuisd en een nieuwe wijk aanleggen aan de zuidoostkant van Egmond-Binnen.

De provincie ziet grootschalige woningbouw bij Egmond-Binnen niet meer zitten. Het weidegebied en de akkergronden rondom het dorp krijgen de nieuwe beschermde status Bijzonder Provinciaal Landschap. Daarmee laat de provincie bescherming van het typerende landschap rondom de Noord-Hollandse dorpen zwaarder wegen dan de woningbehoefte daar.

Fractievoorzitter Lars Voskuil van de PvdA in Provinciale Staten kwam donderdag naar Egmond-Binnen om het voorstel van het provinciebestuur, bestaande uit GroenLinks, VVD, D66 en PvdA te verdedigen bij de dorpsvereniging en bij wethouder Klaas Valkering. Hij maakte duidelijk dat de kans bijna nihil is dat de provincie gaat meewerken aan grootschalige woningbouw in Egmond-Binnen . Dat er een flink aantal woningen komt op het terrein van s.v. Adelbert, is ook nog lang geen gelopen race. Dorpsvereniging en wethouder konden hem niet op andere gedachten brengen.

De provincie wil woningbouw in Noord-Holland vooral vlakbij aantrekkelijk openbaar vervoer, waarbij bewoners van de nieuwbouw kunnen kiezen voor de auto of openbaar vervoer. Egmond-Binnen ligt net te ver van station Heiloo, en de busverbindingen zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

Egmond-Binnen zal het moeten doen met enkele kleinschalige woningbouwprojecten binnen het dorp. Zo zijn de nieuwbouwplannen op de plek van de Adelbertuskerk aan het Kerkplein voor de provincie geen probleem. Maar hier kunnen stikstofeisen en geluidsnormen voor het vliegverkeer boven Egmond-Binnen weer roet in het eten gooien.

Wethouder Valkering heeft weinig begrip voor het nieuwe provinciale beleid: "Windturbines mogen bijna overal, maar woningen bijna nergens."
Pin It
Bekeken: 2505x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/