Een verzoek om alle bomen van het Dr. Van Steijnbos, het Frederiksbos, het Leeuwenkuilbos en het Baaknolbos op de monumentale bomenlijst van de gemeente Bergen te laten plaatsen, geeft een nieuwe en onverwachte wending aan het verzet tegen de geplande bomenkap in het Dr. Van Steijnbos. Het verzoek is vorige week ingediend door de Duinstichting uit Groet.

Komende maandag is de hoorzitting zijn voor de bezwaarschriften die al waren ingediend door de stichting Duinbes uit Groet en een bewonersvereniging uit Aagtdorp. Zij tekenden bezwaar aan tegen de kapvergunning die de gemeente Bergen in juni verleende aan Staatsbosbeheer voor bomen in het Dr. Van Steijnbos, onderdeel van de Schoorlse Duinen. Er komt geen bos voor terug. Staatsbosbeheer wil hier stuifduinen laten terugkeren zodat bijzondere planten- en diersoorten die bij het open duin horen zich daar optimaal kunnen ontwikkelen. Het gaat hierbij om 7,6 hectare bos nabij de Kerf.

Volgens de Duinstichting heeft ze nu gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd voor bomen ouder dan 83 jaar, die voldoende gezond zijn en een levensverwachting hebben van minimaal 10 jaar. De stichting meent dat de bomen in ieder geval een cultuurhistorische waarde hebben, omdat ze zijn geplant in de strijd van de bewoners van de achterliggende dorpen tegen de zandverstuivingen.

GroenLinks vroeg donderdagavond of de aanvraag voor uitstel zou leiden voor de behandeling van de bezwaren. Wethouder Valkering antwoordde dat uitstel van de behandeling van de bezwaren mogelijk is als dat nodig zou zijn. De gemeente is dat nu aan het beoordelen, maar de hoorzitting gaat maandag vooralsnog door.

Als de kapvergunning stand houdt in de bezwarenprocedure, wilde Staatsbosbeheer de werkzaamheden in het veld dit najaar starten. Een besluit op het verzoek van de Duinstichting duurt waarschijnlijk meerdere maanden. Ook daar kunnen weer lange bezwaar- en beroepsprocedures op volgen.

Advocaat Anneke Wever uit Groet staat de stichting Duinbes en de bewonersvereniging uit Aagtdorp in de bezwarenprocedure bij. Volgens haar toont de aanvraag van de Duinstichting vooral aan dat heel veel omwonenden van de Schoorlse Duinen grote moeite hebben met de geplande kap van het Dr. Van Steijnbos.
Pin It
Bekeken: 1745x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/