Dinsdag 22 september verdwijnt de laatste geldautomaat uit Schoorl. Een vervanging in Schoorl zal helaas nog een aantal maanden op zich laten wachten, laat de Rabobank donderdag weten. Maar hoe snel hangt nu van de gemeente af. Hoe minder inspraak voor de inwoners van Schoorl, des te sneller kan een nieuwe automaat er zijn. Het college maakt volgende week een keuze of snelheid het belangrijkste is bij een nieuwe geldautomaat in Schoorl, of dat participatie van de Schoorlaren over de nieuwe plek het tempo moet bepalen.

Dat antwoordt wethouder Valkering woensdagavond op vragen van D66-raadslid Marcel Halff tijdens de Algemene Raadscommissie. Het raadslid had vernomen dat een opvolger van de laatste geldautomaat in het duindorp nog lang op zich kan laten wachten. Directeur Jan Klaver van Rabobank Alkmaar meldde vandaag aan Duinstreek Centraal: “Geldmaat is al enige tijd met de gemeente in gesprek over een andere locatie in Schoorl maar realisatie laat nog een paar maanden op zich wachten. Helaas kunnen we nog geen uitsluitsel geven”.

De geldautomaat van de Rabobank moet weg: de verhuurder van de ruimte heeft de huur opgezegd. Na een zoektocht van een paar maanden blijkt de voorkeur te liggen bij een nieuwe losse unit op de Paardenmarkt, waarvoor dan een omgevingsvergunning nodig is. Een geldautomaat in een bestaande muur kan alleen als erboven niet wordt gewoond, in verband met het risico op plofkraken. Dan valt bijna het hele centrum van Schoorl af. Met winkels kon niet tot overeenstemming worden gekomen; het nadeel is dan bovendien dat de geldservice alleen tijdens openingsuren beschikbaar is. Een aparte unit verdient nu ieders voorkeur. Het grote parkeerterrein bij ijssalon Pinoccio lijkt er wel plek voor te hebben.

Voorzitter Cees Berkhout van de Schoorlse ondernemersvereniging Duindorp was nog niet op de hoogte en is verrast door het nieuws van de vertraging. De ondernemersvereniging wil snelheid: "Als ondernemersclub zijn we uit een oogpunt van service naar onze gasten zeer teleurgesteld als het langer zou duren dan één maand. Hij verwacht dat wethouder Valkering daar ook voor zou kiezen: "Met hem hebben we een krachtige medestander." Maar dat participatie nu voor meer vertraging kan zorgen, bevalt Berkhout niet: "Participatie lijkt hét excuus te worden voor politiek en bestuur om geen daadkracht te tonen. Het is voor iedereen zonneklaar dat bewoners, ondernemers en bezoekers heel erg graag de voorziening willen die Geldmaat wil bieden; een geldautomaat. Een keuze tussen snelheid en zorgvuldigheid is een slechte metafoor voor dit gedrag."

Zelfs het Schoorlse participatieplatform Schoorlcommunity lijkt niet te zitten wachten op een participatietraject om een andere plek dan de Paardenmarkt te kiezen. Eveline Elsinga van Schoorlcommunity: "Voor de zomer hebben we al eens gepolst onder de inwoners of er ideeën waren voor een goede plek voor een nieuwe geldautomaat. Het leverde wat suggesties op, en onder meer makelaar Van der Meulen bood zijn kantoor aan. Maar als erboven niet gewoond mag worden valt er veel af. De makelaar, de ijssalon en het oude postkantoor aan de Paardenmarkt blijven dan over. Maar dat is allemaal op een steenworp afstand van het huidige voorstel." Volgens haar heeft Schoorlcommunity zeer veel signalen ontvangen van inwoners over het tijdelijk verdwijnen van de geldautomaat in Schoorl: "Vooral voor inwoners die moeilijk ter been zijn of geen aanspraak kunnen maken op vervoer is het een zeer vervelende situatie. Dit moet zo kort mogelijk duren."
Pin It
Bekeken: 1845x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/