Een Alkmaarder van buitenlandse komaf is veroordeeld tot een jaar celstraf voor het medeplegen van een ramkraak op 5 maart bij de Mediamarkt in Apeldoorn. De man bekende na op heterdaad te zijn aangehouden. Het OM had 20 maanden geëist. De verdediging vroeg om negen maanden, conform LOVS-richtlijnen, maar dat vond de rechter weer te mild. Een handlanger, een 44-jarige man uit het Oostblok, wonende in België zonder vaste woon- of verblijfplaats, kreeg 11 maanden celstraf.

De in 1990 geboren verdachte verklaarde dat hij op 4 maart rond 22:00 uur in Alkmaar met een BWM werd opgehaald door een vriend. Bij een tankstation vlakbij de Mediamarkt in Apeldoorn pikten ze een handlanger op. Deze man en de vriend reden daarna 15 km en kwamen terug in een gestolen Ford met gestolen Poolse kentekens, samen met de man uit het Oostblok, die vervolgens uitstapte en op de uitkijk ging staan.

De Alkmaarder stapte achterin en kreeg op weg naar de Mediamarkt spullen om zijn gezicht en handen te bedekken. De bestuurder reed rond 04:00 achteruit tegen de roldeur van het magazijn, die daardoor zwaar beschadigd raakte. Via het magazijn braken de Alkmaarder en zijn vriend de winkel binnen en stopten smartphones en screenprotectors in dekbedovertrekken, terwijl de derde man buiten wachtte. Zijn vriend trok bovendien twee camera's van beveiligingskoorden los om ze mee te nemen.

Daarna ging het drietal er in de auto vandoor. De ingeschakelde politie ging in de achtervolging, waarna de vluchters tegen een boom knalden. Ze renden zonder de buit weg, maar toen de Alkmaarder zich realiseerde dat hij niet aan een van de agenten kon ontkomen, staakte hij zijn vlucht en liet zich aanhouden.

Ter plaatse bekende de verdachte al dat de spullen in de auto van de Mediamarkt kwamen. Beveiligingsbeelden versterkten de strafzaak van de aanklager. De verdachte is herkenbaar aan de kleding die hij droeg. En dan waren er nog de WhatsApp-berichten op 3 en 4 maart, waarin de eerste medeverdachte uit Apeldoorn het plan aan de Alkmaarder uitlegt. Bovendien schreef deze "Ik heb zo'n 12 laptops gezien voor meer dan duizend‘(...) ‘dus die laad jij in". Later schreef hij ook nog: "Als het goed uitpakt, zou het kunnen, dat je het leuk vind en dat je het vaker wil doen". De verdachte reageerde met een smiley.

De rechtbank baseerde de 12 maanden cel op de bewijsvoering, maar ook de uittreksels van justitiële documentatie in Nederland en zijn land van herkomst. Wat de Alkmaarder nog meer op zijn kerfstok heeft, wordt echter niet op in gegaan. Hij werd ook beschuldigd van het in vereniging stelen of voorhanden hebben van gestolen kentekenplaten, maar dit achtte de rechtbank niet bewezen.

De Oostblokker kreeg 11 maanden cel. Hij bekende op de uitkijk te hebben gestaan. De rechter achtte echter niet bewezen dat hij de Ford had geregeld, ondanks dat op zijn telefoon foto's van de auto stonden. Bovendien had hij een uitgebreid strafblad in Roemenië en een vals Oekraïens rijbewijs, al claimde hij dat al jaren te hebben gebruikt zonder te weten dat het vervalst was. (foto: Wikimedia / Emmanuel Huybrechts)

 
Pin It
Bekeken: 1554x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/