Gemeente Heerhugowaard roept inwoners op om (toilet)doekjes niet in toilet te gooien maar in de prullenbak. Als ze nat zijn, klonteren ze namelijk graag samen of vormen strengen en dat kan voor verstoppingen zorgen. Bij sommige soorten doekjes staat op de verpakking dat ze wel het toilet in kunnen, maar ook die kunnen in ophopingen terecht komen, zeker als zoveel gebruik wordt dat de afbraak te langzaam gaat.
Deze oproep doet gemeente Heerhugowaard naar aanleiding van een artikel met video van hartvannederland.nl over hoe Arnhem sinds de uitbraak van het coronavirus meerdere keren per week met verstoppingen door doekjes en toiletpapier te kampen heeft. Het gebruik is er naar schatting met bijna de helft toegenomen. Arnhems gemeentelijk rioolbeheerder Erik Laurenzen: "Het is net schapenwol, je ziet hele bossen van ingedraaide doekjes. Die doekjes zijn een soort touw, dat trek je niet los". Zijn medewerkers noemen een verstopping dan ook gekscherend "dood schaap". Soms zorgt een "dood schaap" voor het vastlopen van een pomp.
Oscar Kunst van Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer, stelt dat doorgaans de 17.000 pompen in Nederland zo'n twee tot drie keer per jaar vastlopen door vochtige doekjes. Reiniging kost jaarlijks tientallen miljoenen en verstoppingen drijven de kosten verder op. Bovendien kan het een gezondheidsrisico opleveren en zelfs een vieze bende in huis.
Desgevraagd geeft gemeente Heerhugowaard aan dat hier ook nog wel eens opstoppingen ontstaan. "Het komt nog weleens voor dat kolken vastlopen door een grote hoeveelheid van deze vochtige doekjes". Een inwoonster reageert op Facebook: "Al staat erop dat je het door kan spoelen NIET DOEN...... Daar zijn juist heel veel problemen mee.... Soms zo erg dat je stront omhoog de pot uit komt." (foto: Pixabay / pasja1000)