Dagelijks Leven, een organisatie die zich richt op woon-zorgvoorzieningen voor mensen met geheugenverlies, heeft plannen voor een woonvoorziening voor twintig mensen in de Callistolaan in Heerhugowaard. De gemeente is positief over de plannen. Op 3 oktober werd een informatieavond voor omwonenden gehouden over de voorziening.

Wethouder John Does zei in zijn openingswoord: "Het aantal dementerende ouderen neemt ook in Heerhugowaard de komende jaren sterk toe. Voor mensen die daardoor niet meer zelfstandig kunnen wonen is onvoldoende opvang. De plannen voor een woonvoorziening voor die groep in de Callistolaan voorzien daarin. De gemeente hecht er veel waarde aan dat het nieuwe woon-zorgcentrum integreert in de wijk en dat dit in samenspraak met de bewoners gebeurt. Niet alleen de bewoners van het woon-zorgcentrum, maar ook de buurtbewoners moeten deze voorziening zien als een aanwinst."

Een omwonende vond dat de omwonenden wel erg laat bij de plannen worden betrokken. "Het lijkt er op dat alles al in kannen en kruiken is. Waarom zitten we hier eigenlijk?" Dagelijks Leven, dat bijna veertig andere voorzieningen in Nederland realiseerde, stelt dat de ervaring inmiddels heeft geleerd dat buurtbewoners graag eerst een ontwerp willen zien om iets van te kunnen vinden.

Het gebouw wordt niet hoger dan de huizen in de buurt en heeft de uitstraling van een groot landhuis. Parkeren voor personeel en bezoekers is geen probleem: er komen acht parkeerplaatsen met de mogelijkheid tot uitbreiding naar twaalf. "Per dag zullen er zo’n acht medewerkers aanwezig zijn. We werven zoveel mogelijk personeel uit Heerhugowaard. Die komen op de fiets. Bezoek is de hele dag welkom. De praktijk bij andere woonvoorzieningen van ons leert dat dat geen parkeerproblemen oplevert", aldus Dagelijks Leven. Verkeer van leveranciers zal er ook nauwelijks zijn. "We hebben een eigen wasserij en de dagelijkse boodschappen doen we, eventueel met bewoners, zelf in de buurt."

Een omwonende vreesde dat bewoners met geheugenverlies door de wijk gaan zwerven en misschien ’s nachts aanbellen, maar om het terrein komt een hek dat met groen bedekt zal worden, waarvan de poort 's avonds sluit. Ook bestaande bomen worden zoveel mogelijk gespaard. Een aantal stoorde zich aan de vragen van hun medebewoners. "Het lijkt ons een prachtig plan. Misschien komen we er zelf nog wel eens te wonen."

Dagelijks Leven vraagt binnenkort de bouwvergunning aan. Die ligt komt ter inzage en er kunnen dan bezwaren en zienswijzen ingediend worden. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw dit jaar nog beginnen en kan het pand najaar 2019 worden opgeleverd. (foto: Dagelijks Leven)
Pin It
Bekeken: 3922x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/