Heerhugowaard, Langedijk, Hollands Kroon en Koggenland hanteren voor de aanpak van hennepteelt het zogenaamde 'Damoclesbeleid': worden in een huis meer dan vijf wietplanten gevonden, gat het voor drie maanden dicht. Voor andere panden geldt sluiting van zes maanden. Natuurlijk wordt de kweekapparatuur verwijderd en als de waarde van eerdere oogsten kan worden vastgesteld, wordt daar ook beslag op gelegd.
"Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat we hennepteelt in onze vier gemeenten niet toestaan", zeggen burgemeesters Blase van Heerhugowaard en Posthumus van Koggenland. "Er worden geen waarschuwingen uitgedeeld. Er volgt direct actie." Het Damoclesbeleid en vervolging zijn afgesproken binnen de lokale gezagsdriehoek van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie.
Hennepteelt maakt steeds meer onderdeel uit van de georganiseerde misdaad, is de overtuiging van beide burgemeesters: "Een kleine plantage op een zolderverdieping is er vaak één in een keten van plantages. Daar zitten criminele organisaties achter en er zijn enorme bedragen mee gemoeid. Deze vermenging van de onderwereld en de boven- wereld baart ons zorgen. Vandaar onze harde aanpak. Wij tolereren niet dat de georganiseerde misdaad regeert."
Het sluiten van woningen en andere panden dient een tweeledig doel. Het is een zichtbaar signaal aan de maatschappij, omdat er borden worden geplaatst bij gesloten drugspanden en met de sluiting wordt ‘de loop’ naar de handel eruit gehaald. "En de betrokkenen weten dat we ze op het spoor zijn, want er wordt natuurlijk onderzoek gedaan naar netwerken en mogelijk andere criminele activiteiten", aldus Blase en Posthumus.
Inwoners kunnen helpen met het opsporen van hennepkwekerijen door verdachte activiteiten te melden bij de politie. Denk aan henneplucht, verdacht bezoek, verduisterde ramen, verdachte handelingen en dergelijke. Melding kan via 0900-8844 en anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.