Zondag werd de 49e Tour de Waard verreden. Voor de wielrenners een prachtige gelegenheid om de krachten met elkaar te meten, voor doorgaans ongeveer 3.500 inwoners van Heerhugowaard en omgeving goede reden om elkaar weer eens gezellig op te zoeken en bij te praten.

Het programma startte al om 10:00 uur voor de sportklasse en daarna werd voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar oud de Decathlon DikkeBandenRace gereden, waarmee ze zich konden kwalificeren voor de landelijke finale. Ook was er nog voor het echte grote geweld een wedstrijd Rabobank G-fietsen.

De voorlaatste wedstrijd was voor de categorieën elite, beloften en amateurs A. De start van de 100 kilometer lange race werd verricht door Rondemiss Rosalie Koopman. Na 100 kilometer rondjes rijden was het Kay Blokdijk die als eerste over de finish kwam.

Blokdijk was ontsnapt in een kopgroep van negen man, met onder andere Nederlands kampioen André van Rhee, die dit jaar al acht koersen won. De kampioen ging de sprint aan na de laatste bocht, maar Blokdijk kon er nog op en erover om uiteindelijk met twee fietslengtes te winnen.

Bij het officieuze NK Criterium voor dames, verreden over 60 km, ging de winst naar de pas 19-jarige Lorena Wiebes. In een ontsnapping samen met vijf gerenommeerde concurrenten was het vooral zaak aansluiting te houden, want het jonge talent heeft een sterke eindsprint. Mede daardoor won ze al drie UCI-eendagskoersen. En die aansluiting behield Lorena ook, waarna ze onbedreigd won.

Helaas werd de sprint verstoord door een motorrijder die niet snel genoeg vooruit reed. De Oudorpse Koster werd gehinderd, waarop de organisatie haar als gedeeld derde besloot te klasseren.