Maandag bereikte het project Klim naar de Hemel weer een mijlpaal en is de bouwtechnische oplevering een feit. De regionale pers was uitgenodigd om de Grote Kerk te beklimmen en de grootsheid van het project te ervaren.
Het eerste gedeelte van de Klim leidde op 20 meter hoogte naar het balkon en biedt al een schitterend uitzicht op de binnenstad. Via een loopbrug door een kerkraam wordt de bezoeker naar binnen geleid en komt dan oog in oog te staan met de gewelfschildering Het Laatste Oordeel van Van Oostsanen uit het jaar 1519 met bizarre details.
Het tweede gedeelte van de Klim leidde naar een hoogte van 40 meter en is het uitzicht vanaf de nok van de kerk fenomenaal. Bij helder weer reikt het uitzicht tot aan Amsterdam. Ook is het bijzonder om het oorverdovende geluid van de klokkentoren van dichtbij te ervaren.
Helaas is het vanwege vergunningen en technische redenen niet gelukt om op 1 mei een personenlift geïnstalleerd te hebben voor de bezoekers die slecht ter been zijn. Organisator Rob Marijn doet er alles aan om de lift zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen en is in gesprek met leveranciers en vergunningverleners.
Verder loopt de organisatie op schema en hebben 300 vrijwilligers zich inmiddels al aangemeld om de bezoekers op De Klim te begeleiden. Op 1 mei gaat De Klim voor het eerst open voor publiek. Online loopt de kaartverkoop voorspoedig en zijn er inmiddels al 5000 kaarten verkocht.
Op de dagen dat de meeste toeristen in Alkmaar rondlopen, de vrijdagen en zaterdagen, wordt de helft van het aantal kaarten gereserveerd voor de losse verkoop aan de kassa. De Klim is in ieder geval tot 1 augustus te ervaren maar de organisatie hoopt bij succes de openstelling te verlengen.
De steigerbouwers waren maandagochtend druk met het opruimen van rondzwervende steigermaterialen en gereedschappen. Vijf weken lang zijn zij in de weer geweest met de enorme stellage die de kerk lijkt te omarmen. De bouwmannen zullen aankomende drie maanden tweewekelijks de stellage controleren en zodra de Klim sluit nog vijf weken nodig hebben om het steigerbouwwerk te demonteren.
Al met al een bijzonder uniek en spectaculair project en zeker een bezoek waard.