Zoals gebruikelijk werden ook dit jaar weer nietsvermoedende Alkmaarders met een smoes naar het stadhuis gelokt om daar uit handen van Burgemeester Bruinooge een koninklijke onderscheiding te ontvangen. Voor het zover is, moesten ze eerst voorgedragen worden waarna de burgemeester, als hij het met de voordracht eens is, het opneemt met de Commissaris van de Koning. Die neemt het op zijn beurt op met de minister, waarna de voordracht bij de Koning terechtkomt en toegekend kan worden. Dit jaar ging het om acht Alkmaarders die zich onderscheiden hebben en benoemd zijn tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De meeste mensen die een lintje krijgen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, de zesde graad binnen de Orde, bedoeld voor vrijwilligers die zich jarenlang ingezet hebben voor de samenleving. Hoewel de onderscheiding heel erg lijkt op de Ridder-onderscheiding, is hij in het echt net iets kleiner. Ridder is de vijfde graad in deze orde en komt vaker voor dan de nog hogere graden zoals Officier en Commandeur. Geridderd worden bijvoorbeeld medaillewinnaars op de Olympische Spelen.
Kees Groenland (73 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Groenland krijgt de onderscheiding voor zijn langdurige vrijwillige inzet, met name op het terrein van het kerkelijk leven; ruim 57 jaar voor de RK Parochie H.H. Matthias-Laurentius te Alkmaar. Zijn rollen zijn o.a. acoliet, beheerder, (hoofd)koster en lector van de kerk. Hij was medeorganisator van de jubileumactiviteiten ter ere van het 150-jarig bestaan van de kerk en het 900-jarig bestaan van de parochie. Als hoofdcoördinator van de “Open Kerk op Vrijdag” staan de deuren open in de periode 1 april tot eind oktober elk jaar tijdens de kaasmarkt. Tijdens een Kaasmarktdag bezoeken ca. 250 personen de kerk. Bij het evenement “Kaaskoppenstad” bewonderen zo’n 10.000 bezoeker de kerk. Door zijn actieve inzet voor fondsenwerving voor de Stichting De Alkmaarse Cuyperskerk is de restauratie van het Pelsorgel tot stand gekomen.
Kees Pater (66 jaar) is benoemd tot Lid. De heer Pater ontvangt zijn onderscheiding voor de ruim 25 jaar belangeloze inzet voor de RK Parochie H.H. Matthias-Laurentius te Alkmaar. Zijn functies zijn hoofdbeheerder, koster en secretaris en voorzitter van het collectantencollege. Betrokkene distribueert het parochieblad, verzorgt de (bloem)versiering, het klein onderhoud en de coördinator van de poetsgroep koper/zilver in de kerk. Zijn vrijwillige inzet voor de Stichting De Alkmaarse Cuyperskerk is gericht op de restauratie en de herplaatsing van het Pelsorgel en is lid van de muziekcommissie voor het verzorgen van de programmering van concerten in de kerk.
Ton Smit (82 jaar) is ook benoemd tot Lid. De heer Smit ontvangt zijn onderscheiding voor zijn 25 jaar vrijwillige inzet voor de RK Laurentiusparochie, Zorgcentrum De Oldeburgh en Stichting Historisch Oudorp. Voor Stichting Historisch Oudorp en de Laurentiusparochie houdt hij zich bezig met veel archiefwerk. Zijn verantwoordelijkheid lag in het verzamelen, rubriceren en bewaren van beeldmateriaal, films, foto’s betreffende de geschiedenis van Oudorp en de Laurentiuskerk. Voor het zorgcentrum De Oldeburgh is hij de stuwende kracht achter de Stichting Vrienden van de Oldeburgh. Hij vult de kas van de stichting door de doorlopende verkoop van tweedehands boeken, spellen en ander gebruiksmateriaal. Ook organiseert hij de jaarlijkse zomermarkt en wordt bijgestaan door bewoners van Exodus.
Gerard Koersen (76 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Koersen heeft zijn onderscheiding ontvangen voor de 45 jaar belangloze inzet voor diverse organisaties, zoals Hobbyclub Koedijk, Speeltuinvereniging “De Jeugdhoek”, Zonnebloem en Lourdesreizen. In de 43 jaar die hij besteedde aan de hobbyclub had hij wekelijks een avondgroep van kinderen tussen 10-12 jaar, waaraan hij ze liet kennismaken van gereedschappen en apparaten. Bij de speeltuinvereniging was hij inzetbaar als bestuurslid en onderhoudsmedewerker. Dit betreft elk jaar een speeltuinseizoen van april t/m september, waarin allerlei klusjes gedaan werden. Samen met zijn vrouw organiseerde hij wekelijks de jeu-de-boulesbijeenkomst, voor een groep van 12 personen. In de wintermaanden waren er de klaverjasavonden in het speeltuingebouw. Voor de Zonnebloem en Lourdesreizen regelde hij ook veel hand- en spandiensten. Voor de Lourdesreizen nam hij een week vrij en betaalde zelf de helft van de reis. Om deze reizen te kunnen bekostigen voor de Pelgrims verkocht hij loten en verzamelde oud papier in.
Nelleke Schrieken-Buijten (79 jaar) is benoemd tot Lid. Mevrouw Schrieken ontving haar onderscheiding voor de 45 jaar vrijwillige inzet voor diverse instanties zoals Odd Fellows, schaatsvereniging Zoeff, Stichting WonenPlus. Bij de Odd Fellows is zij inzetbaar voor ziekenbezoek en maatschappelijke activiteiten. Zij ging van 1994 – 2004 mee als keukenhulp met kinderkampen voor kinderen met een beperking (Ofinka). In 1979 werd zij mede-oprichtster van schaatsvereniging “Zoef; een vereniging voor mensen met een beperking. Zij verzorgde de totale organisatie en uitvoering van de lessen en organiseerde schaatsgerelateerde uitstapjes. Zoef is een onderdeel van de Alkmaarse IJsclub, waar zij in het winterseizoen wekelijks de schaatslessen verzorgt. Naast genoemde activiteiten verzorgde zij jarenlang het patiëntenvervoer van het Medisch Centrum Alkmaar. De laatste zeven jaar ondersteunt zij kwetsbare mensen bij het zelfstandig (blijven) wonen. Ook geeft mevrouw taallessen aan mensen uit Vietnam.
Siem van der Hoorn (77 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde. De heer Van der Hoorn heeft zijn onderscheiding ontvangen voor zijn 40-jarige belangeloze inzet voor de Vereniging Vrienden van het Stedelijke Museum en 36 jaar voor de Parochie HH. Matthias-Laurentius. Voor het Stedelijk Museum gaf hij zijn bestuurslidmaatschap op om zich in te zetten voor excursies. Hij was goed op de hoogte van lopende en komende tentoonstellingen. In zijn overtuiging dat het museale erfgoed van de stad en regio Alkmaar een belangrijke rol in onze samenleving inneemt is groot. Zo ook zijn persoonlijke passie voor kunst en geschiedenis te delen met anderen. Vanaf 1980 is hij betrokken bij de Parochie. Het penningmeesterschap was tot 1998; daarna werd hij lid van het collectantencollege. Het gecollecteerde geld werd handmatig verwerkt. Deze financiële afhandelingen heeft hij geautomatiseerd.
Nico Koning (74 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde. De heer Koning heeft zich 46 jaar vrijwillig ingezet voor de samenleven. In het verleden deed hij veel naast zijn voormalige functie van melkveehouder. Een groot aantal vrijwilligerswerk is afgerond. Een greep hieruit: secretaris van de Combinatie Noordholland, secretaris en voorzitter Westelijk Land- en Tuinbouworganisatie, bestuurslid van het waterschap De Waterlanden/Uitwaterende Sluizen, bestuurslid van de Landbouwdag Alkmaar en nog veel meer. Op dit moment liggen zijn activiteiten bij De Zonnebloem, Verpleeghuis Lauwershof en de tuinploeg van de St. Laurentiuskerk te Oudorp. Ruim 15 jaar lang zet hij zich in voor dementerende ouderen in Lauwershof. Daarnaast is hij secretaris van de vrijwilligersraad bij deze instantie. Voor de Zonnebloem gaat hij o.a. mee op vakantieweken en bereidt hiervoor veel voor. Vanaf 2000 houdt hij zich bezig met de tuin rondom de kerk, pastorie en kerkhof van de St. Laurenskerk te Oudorp met andere vrijwilligers.
Jan de Groot (80 jaar) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer De Groot heeft zich 50 jaar belangeloos ingezet voor de nationale als internationale samenleving. Hierin hield hij zich bezig met het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden; onder andere in Zuid-Amerika. Hij was actief voor de Interkerkelijke Ontwikkelingsorganisatie “Solidaridad”, leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het internationale fairtrade keurmerk voor koffie “Max Havelaar”. Ook houdt hij zich bezig met hulpbehoevenden van niet-Nederlandse afkomst; een voorbeeld hiervan is het ondersteunen van een jongeman van Argentijnse afkomst tijdens zijn detentie in Nederland en bij het opzetten van een winkel in Argentinië. Als diaken en lid van de kerkenraad bij de Protestantse Gemeente Alkmaar zette hij zich voor het behoud van de wijkgemeente Alkmaar-Oost en de Trefpuntkerk. Voor de centrale Cliëntenraad Halte Werk heeft hij als voorzitter de fusie begeleidt van de gemeentelijke cliëntenraden te Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Daarnaast was hij ook 8 jaar voorzitter geweest van het Platform Social Zekerheid Alkmaar.