Vijf inwoners van Langedijk ontvingen woensdagochtend een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Burgemeester Cornelisse reikt in De Binding namens de Koning aan vier gedecoreerden de lintjes uit. Deze vier gedecoreerden (op de foto van links naar rechts) zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast ontving één gedecoreerde in Den Haag een Koninklijke Onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van minister Hennis van Defensie.
Mary Duineveld (62) uit Noord-Scharwoude heeft zich sinds 1976 ingezet als vrijwilliger bij de EHBO-vereniging, afdeling Langedijk, waarbij zij als LOTUS-vrijwilliger actief is bij zowel wedstrijden als trainingen. Daarnaast is zij sinds 2005 vrijwilliger bij de Rooms-Katholieke Parochie van de Sint Jan de Doper, waar zij zich inzet voor de kinderkerk en de bibliotheek van de parochie. Tevens is mevrouw Duineveld vrijwilliger bij de Brandwondenstichting Noord-Scharwoude, waarbij zij de functie van wijkcoördinator bekleedt voor de jaarlijkse collecte in Noord-Scharwoude.
Marcel van Diepen (58) uit Noord-Scharwoude ontvangt een koninklijke onderscheiding voor zijn activiteiten als vrijwilliger en bestuurslid bij het Ritmisch Koor Sint Jan de Doper van 1990 tot 1996. Verder werkt de heer Van Diepen sinds 1996 als vrijwilliger bij de FNV Belastingservice te Castricum. Daarnaast was hij ouderraadslid bij de Rooms-Katholieke Mariaschool en PCC Alkmaar. Ook heeft hij zich sinds 2007 ingezet als penningmeester van de Lourdes werkgroep en vanaf 2008 als penningmeester van de Parochiële Caritas Instelling werkgroep van de parochie Sint Jan de Doper. Tevens is hij sinds 2014 bestuurslid van de parochie.
Jan Stam (71) uit Sint Pancras ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor zijn inzet als penningmeester van het Museum Broekerveiling in de periode van 1995 tot 2000. Van 2003 tot 2006 heeft de heer Stam zich ingezet als penningmeester van de Stichting Veldzorg Oosterdel en vervolgens van 2010 tot 2016 als voorzitter van deze stichting. In deze hoedanigheid heeft de heer Stam een samenwerking opgezet met een reïntegratiebedrijf, waardoor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen. Ook heeft hij het project Herstel Erfgoed opgezet, waardoor achterstallig onderhoud aan het cultuurlandschap is weggewerkt. Daarnaast was de heer Stam actief in de lokale politiek, als lid en raadslid voor Hart voor Langedijk/D66.
De heer L.G. (Gijs) Schram (72) uit Zuid-Scharwoude zet zich sinds 1996 inals lid van de Reclame Code Commissie namens de adverteerders. De heer Schram was van 2004 tot 2014 bestuurslid van het Museum BroekerVeiling. Onder zijn leiding is onder andere een nieuwe huisstijl ontwikkeld, de website vernieuwd en de marketing van de grond gekomen. Verder is de heer Schram sinds 2006 tot heden bestuurslid van de Stichting Veldzorg Oosterdel, is hij namens deze stichting lid van het Toeristisch Platform Langedijk en was hij van 2013 tot 2014 secretaris van de Belangenvereniging Groot Oosterdel.
Remco Blom (56) ontvangt in Den Haag een Koninklijke Onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van minister Hennis van Defensie. De heer Blom heeft tijdens een lange periode bijzondere verdiensten verricht in zijn vrije tijd. Zo heeft de heer Blom zich van 1977 tot 2004 ingezet in verschillende vrijwilligersfuncties voor de base- en softball Club Alphians. Daarnaast is hij sinds 2000 lid van de Commissie van toezicht Penitentiaire Inrichtingen Haaglanden. Van 2002 tot 2005 was hij lid van de gemeenteraad en fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Alphen aan den Rijn. In dezelfde periode was hij lid van de PvdA-fractiecommissie Defensie in de Tweede Kamer. Verder verzorgt hij sinds 2007 crisisopvang voor jonge kinderen via Stichting Parlan. Inmiddels hebben de heer Blom en zijn gezin al meer dan twaalf kinderen opgevangen. Ook is de heer Blom sinds 2007 voorzitter van de Klachtencommissie van het Zaans Medisch Centrum en werkt hij sinds 2008 als eerstehulparts bij wedstrijden van de judovereniging EBI Sports. Daarnaast verzorgt hij samen met zijn gezin de opvang van dieren voor het dierenasiel. Ook is de heer Blom sinds 2013 voorzitter van de Stichting Dokter G.F. Pop, die onder andere nascholingsbijeenkomsten organiseert voor iedereen die verbonden is met de Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Marine.