Alkmaar, 5 oktober 2013. Op 10 oktober gaat de energiecoöperatie Alkmaar Energie officieel van start. Een initiatief van bewoners voor bewoners. De aftrap wordt gedaan door wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) tijdens een informatieavond in Bibliotheek Alkmaar Centrum om 19:30 uur. Alkmaar Energie is ontstaan uit een samenwerking van een aantal actieve bewoners en de gemeente. De coöperatie zet zich in voor de verduurzaming van de bestaande bebouwing. Tijdens de bijeenkomst op 10 oktober - de Dag van de Duurzaamheid - presenteert Alkmaar Energie zich met een interactief programma over energie besparen en opwekken.

De coöperatie bestaat uit ruim twintig duurzame ambassadeurs uit zes aangesloten buurten. Zij gaan samen met buurtbewoners en lokale bedrijven ervoor voor meer schone energie zorgen, door bijvoorbeeld zonnepanelen en zonneboilers, een windmolen op zee of biomassa. Ook wordt sterk ingezet op het collectief isoleren van woningen. Wethouder Nagengast: "Bewustwording over energiebesparing en duurzame energieopwekking lopen als een rode draad door het duurzaamheidprogramma van de gemeente. We zien dat Alkmaarders het met enthousiasme oppakken. Dat is een heel goede ontwikkeling."

In de afgelopen jaren bundelden steeds vaker actieve bewoners de krachten om samen hun buurt duurzamer te maken. Een voorbeeld hiervan is het succesvolle initiatief van het Alkmaarse Rembrandtkwartier, waar gezamenlijk werd geïnvesteerd in isolatie en zonnepanelen. Zulke burgerinitiatieven komen in heel Nederland op. Zo werden eerder CALorie in Castricum en Bergen Energie opgericht. Alkmaar Energie onderhoudt nauwe contacten met deze energiecoöperaties uit de regio.

Pin It
Bekeken: 1478x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/