Alkmaar, 10 september 2013. Donderdag 19 september geeft kunst- en cultuurwetenschapper Janneke van Zanten een lezing in het Alkmaars Historisch Café over gebrandschilderd glas-in-lood. Gebrandschilderd glas-in-lood is helder, stralend en trekt onmiddellijk de aandacht. Kleurige ramen zijn daarom in het verleden nogal eens aangewend voor propaganda. In Alkmaar zijn hiervan diverse voorbeelden aan te wijzen, vanaf de vroege zestiende eeuw tot in de twintigste eeuw. In de Grote Kerk pronkten al in de zestiende eeuw grote, gebrandschilderde glazen. Deze zijn verdwenen, maar in kerken elders in Noord-Holland zijn nog Alkmaarse wapenramen te zien. Met deze schenkingen profileerde Alkmaar zich als belangrijkste handels- en koopmansstad van het noorderkwartier.

Momenteel zijn in kerken en profane gebouwen nog steeds glas-in-loodramen uit de negentiende en twintigste eeuw te bewonderen. Ook deze ramen kregen soms een boodschap mee van de opdrachtgevers. Kunst- en cultuurwetenschapper Janneke van Zanten zal hiervan diverse voorbeelden laten zien. Daarnaast bespreekt ze in haar lezing de techniek en geschiedenis van gebrandschilderd glas-in-lood in Alkmaar.

De lezingen worden vanaf heden in de vernieuwde Bibliotheek aan de Gasthuisstraat gegeven en starten om 20:00 uur. Het Alkmaars Historisch Café is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Alkmaar, Regionaal Archief Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Monumentenzorg & Archeologie en de Grote Sint Laurenskerk. Leden van bovenstaande instellingen kunnen met korting naar de lezingenavonden.

 

Pin It
Bekeken: 2657x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/