Alkmaar, 7 juni 2013. Een artikel van dichtbij-meeschrijver Daniël Meijer heeft voor enige opschudding gezorgd. Hij schreef op 6 juni hoe scholieren en docenten van het Jan Arentsz op eenvoudige wijze af te luisteren zijn, omdat signalen van draagbare microfoons onbeveiligd de ether in worden gestuurd. Het Jan Arentsz is de enige van 110 scholen die 'ja' zei op het controversiële verzoek van BNN om met 35 camera's en microfoons het gewone schoolleven vast te mogen leggen. BNN verwijst naar de succesvolle en integere serie Educating Essex als rechtvaardiging. BNN gaat wel verder want het volgt juist niet de rustige weken van het schooljaar. Daarnaast gaat het om havo 4. Meijer schreef dat een VPRO-documentaire in 1992 toonde dat dit een problematische groep kan zijn, al is niet bekend hoe dat bij het Jan Arentz zit. Daar bovenop wordt het programma in januari 2014 uitgezonden, tijdens voorbereidingen op de eindexamens. De bekendheid en meningen van kijkers kunnen veel stress opleveren.
De voorzitter College van Bestuur van het Jan Arentsz, Dick Bruinzeel, noemt het artikel van meeschrijver Meijer in een reactie 'onjuist', al worden ouders wel op de hoogte gesteld en wordt toezicht op het schoolplein verscherpt. Het opvangen van signalen zou volgens hem buitengewoon complex zijn. Men heeft geschikte specialistische apparatuur nodig, moet de zendfrequentie ontdekken en binnen bereik komen. De technische obstakels worden in reacties op dichtbij.nl snel onderuit gehaald.
Bruinzeel gaf aan dat het lastig was de school tegen 'dit soort kwaadwillendheid te beschermen' en dreigde met aangifte van schending van auteursrecht en privacy, mocht de Meijer materiaal van een opgenomen mentorgesprek openbaar maken. In het artikel heeft de meeschrijver echter helemaal niets gezegd over het bezitten van een geschikte scanner, het op het schoolplein geweest zijn om het signaal op te vangen, en het bezitten van opnamen van een mentorgesprek.
BNN zal de extra publiciteit waarschijnlijk alleen maar verwelkomen.