Net als tientallen inwoners pakten de Waardse wethouder Annette Groot en de Langedijker wethouder Nils Langedijk -samen met zijn dochtertje- zaterdag een afvalgrijper en een vuilniszak op tijdens World Cleanup Day. Dat deden ze samen met gedeputeerde Jeroen Olthof en wethouder Rosalien van Dolder van Koggenland langs de N194 bij Obdam. "Zwerfafval kent namelijk geen grenzen."

De drie wethouders zijn heel blij dat inwoners in de drie gemeenten zich steeds meer betrokken voelen en ook zelf vaak in actie komen. Ze zien steeds meer prachtige initiatieven voor schoonmaakacties op het land en op het water. Wie een steentje wil bijdragen kan gratis materialen aanvragen via de gemeentesite.

In Nederland was er een recordaantal van 41.342 geregistreerde deelnemers die meededen aan 1.574 opruimacties. Daarbij komen nog alle ongeregistreerde initiatieven. Ook de tweede editie van de speciale scholendag was een groot succes; ruim 200 scholen hielden een opruimactie.

Uit de getallen blijkt dat de invoering van statiegeld op plastic flesjes zijn vruchten afwerpt: er werd 37 procent minder aangetroffen. Met stip worden sigarettenpeuken het meeste gevonden. Op twee staan blikjes en op drie snoepwikkels. Nieuwkomer in de statistieken zijn handschoenen op plek 9 en mondkapjes op 10. Het is nog wachten tot 2023, maar dan zit er ook statiegeld op blikjes.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl