In het kader van de campagne ‘Alkmaar Ontmoet', gingen Alkmaarse jongeren vrijdag met wethouder Elly Konijn en een aantal raadsleden in gesprek over discriminatie en wat het voor hen betekent. De oproep is duidelijk: "Discriminatie is ongehoord, maakt ziek, beschadigt mensen en doet pijn. Dus doe er iets aan!"

Alkmaar Ontmoet is een project van de gemeente, Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN en Bibliotheek Kennemerwaard. Aanleiding hiervoor was een motie van de gemeenteraad vorig jaar na de gebeurtenissen in Amerika en de landelijke Black Lives Matter-protesten. Uitgangspunt voor de campagne is dat inwoners zichzelf de vraag stellen wat zij bij zouden kunnen dragen aan het creëren van een meer inclusieve samenleving. Ontmoetingen en open gesprekken vormen daarvoor de basis. Die worden tot en met februari opgezet in de hele gemeente.

Wethouder Konijn legde eerder deze week uit wat de bedoeling is van de campagne. "We gaan in gesprek over vooroordelen en de impact daarvan op het leven van anderen. Op die manier leren de deelnemers aan de gesprekken van elkaar. Met als doel natuurlijk het terugdringen van racisme en discriminatie. Alkmaar is een gemeente van en voor iedereen en we gaan voor een betere en meer inclusieve samenleving."

Vier Alkmaarse jongeren zijn het gezicht van deze campagne. Ieder van hen kreeg te maken met discriminatie of racisme. Ieder op zijn of haar eigen manier. Zo vertelt één van hen dat mensen in zijn omgeving soms niet eens in de gaten hebben dat ze een kwetsende opmerking maken: "Het komt soms uit onverwachte hoek. Ook een schijnbaar goedbedoeld compliment kan gebaseerd zijn op een vooroordeel. Want waarom zou je tegen mij, als geboren en getogen Alkmaarder, zeggen dat ik goed Nederlands spreek? Alleen op basis van mijn huidskleur?"

Een ander vraagt zich af hoe je over iemand kunt oordelen zonder dat je diegene kent. Zij stelt voor om woorden op een positieve manier te gebruiken: "Stel eens een vraag en luister eerst naar wat een ander te vertellen heeft, voordat je je mening vormt." Deze verhalen zijn te lezen op alkmaar.nl/ontmoet.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl