De Laat-west in Alkmaar wordt een voetgangerszone met een rechte groene strook. Daarmee wil de gemeente de winkelstraat aantrekkelijker maken voor shoppen en verblijf. Er wordt nog onderzocht wat de beste alternatieven zijn voor het fietsverkeer, stalling van fietsen en laden en lossen. Het hele project gaat bijna 3 miljoen euro kosten.

Na intensief overleg met bewoners, ondernemers en de Historische Vereniging Alkmaar kwam de gemeente tot twee basisontwerpen: eentje met een rechte strook water, en eentje met een meanderende groenstrook buiten het midden. Na verder overleg is gekozen voor een groenstrook, maar dan wel recht, om toch wat herinnering te geven aan de gracht die vroeger door de Laat liep.

Voor laden en lossen waren al voorlopige plekken aangewezen, hooguit 100 meter van iedere winkel. Voor fietsverkeer wordt nog een alternatief gezocht, maar het is voor de hand dat deze vooral wordt omgeleid naar de Oudegracht. Volgens wethouder Pieter Dijkman is nog niet 100 procent zeker dat er een fietskelder voor 900 fietsen onder de voormalige V&D gaat komen, maar hij gaat er wel vanuit. Daarnaast zoekt de gemeente andere stallingsplaatsen, op zijn minst aan het andere uiteinde van de Laat-west.

Dijkman verwacht dat de herinrichting in januari kan starten en bij elkaar ongeveer een half jaar duurt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl