De Pool Marius M. zou een plan hebben gesmeed voor een ontmoeting en ontvoering van de vermoorde Colombiaan in Bergen aan Zee, nadat hij zelf was vastgebonden en beroofd door de groepering. Hij zou medeverdachten informatie hebben gegeven over de man, een wapen en vluchtauto hebben geregeld en mogelijk hebben geschoten.

Dit zei het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de pro-formazitting. Het is een van de zittingen in de aanloop naar de inhoudelijke rechtszaak over de schietpartij die op 16 februari als een schokgolf door Bergen ging. Eerder bleek al dat de Colombiaanse groep mogelijk dealde in nepcoke, gemaakt van suiker. Zo zou in de auto die in Bergen Binnen door de politie was klemgereden 23 kilo nep en twee kilo echte coke zijn gevonden.

Tijdens die eerdere zitting sprak de officier over een mislukte cokedeal in Zandvoort op 11 februari, een paar dagen voor de moord. Vandaag blijkt dat Marius M. (34), een Pool die woont in Den Haag, mogelijk tijdens die deal is opgelicht. Hij zou zijn vastgebonden en beroofd van een Rolex.

M. was daar volgens de officier niet blij mee en dus plande hij een nieuwe ontmoeting met de Colombiaanse groep, om één van hen 'op te rollen of mee te nemen'. Hij zou wapens hebben geregeld en de afspraak in Bergen aan Zee hebben gepland. Ook zou er een auto klaarstaan om de Colombiaan in mee te nemen.

Dit blijkt volgens de officier uit gekraakte berichten. Er zou ook genoeg bewijs zijn dat M. onderdeel is van een criminele organisatie. M. ontkent dat hij in Bergen aan Zee is geweest. "Ik had geen invloed op wat er gebeurd is", zei hij vandaag. Hij zegt dat de rolverdeling nog goed moet worden onderzocht. Hij wil dat zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst.

Hij heeft twee kleine kinderen en zijn vrouw is aan het revalideren van een operatie. "Ik was de drijvende kracht en de hoeder van mijn gezin." Familie en vrienden hebben zo'n 35.000 euro ingezameld om de borgtocht te betalen. Volgens de officier zullen waarschijnlijk nog meer aanhoudingen volgen in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij. Op dit moment zitten er vijf mannen vast op verdenking van het vermoorden van de Colombiaan en het beramen van een ontvoering.

Een andere man uit Den Haag en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats werden aangehouden in het Spaanse Malaga. Begin deze maand maakte de politie bekend dat er nog twee mannen uit Gelderland zij gearresteerd. De rol van alle verdachten wordt nog onderzocht en dus zullen er nog een paar zittingen volgen voordat de inhoudelijke behandeling is. De rechter beslist dinsdag over de voorlopige hechtenis van M.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl