De inzamelingsactie voor een nieuwe trap naar de top van het hoogste duin van Nederland in Schoorl is een doorslaand succes. Aan het begin van de middag was maandag het streefbedrag van 38.000 euro gehaald. Later deze middag passeerde de teller zelfs de 40.000 euro. Inmiddels mag gevreesd worden dat er meer mensen genoeg hebben gedoneerd voor een eigen naamplaatje op een traptrede, dan de 249 traptreden die daarvoor beschikbaar zijn.

De inzamelingsactie werd zaterdag bekend. De eerste 50 traptreden waren toen al gesponsord door de lokale Barry Foundation uit Schoorl. De publiciteit van Duinstreek Centraal en het NHD gaf een enorme boost aan de actie, zo meldt boswachter Patricia van Lieshout van Staatsbosbeheer.

De inzameling verliep via het landelijke Buitenfonds, dat Staatsbosbeheer enkele jaren geleden speciaal in het leven riep voor dergelijke publieksacties. De rijksoverheid geeft Staatsbosbeheer geen geld meer voor het beheer van de Schoorlse Duinen. Er is alleen nog een subsidie van de provincie Noord-Holland om het recreatieve gebruik van de Schoorlse Duinen in stand te houden. Dat is niet genoeg voor de extra's zoals een trap naar de top van het hoogste duin. De geldinzameling oogstte ook kritiek op social media.

Boswachter Van Lieshout is ontzettend blij met de giften vanuit de gebruikers van de Schoorlse Duinen. "Enerzijds ben ik erg verrast, maar anderzijds verbaast het me toch ook weer niet. De Schoorlse Duinen wordt ontzettend gewaardeerd door een hele grote groep uit een verre omtrek."

Via het Buitenfonds loopt er ook nog een inzamelingactie om de Schoorlse Duinen te gebruiken als klaslokaal voor schoolkinderen. Om dit mogelijk te maken moeten er twaalf onderwijzers en zes boswachters getraind worden voor het programma NatuurWijs. Van Lieshout hoopt dat de laatste 500 euro die voor dit programma nodig is, binnenkort de start mogelijk maakt van dit programma.

Donaties vanaf 1 euro worden gedaan op de website van het Buitenfonds.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl