De inzamelingsactie voor een nieuwe trap naar de top van het hoogste duin van Nederland in Schoorl heeft in twee dagen tijd al bijna 20.000 euro opgebracht. Bij het begin van het weekend stond de teller op bijna 11.000 euro. Na de publiciteit van zaterdag op Duinstreek Centraal en in de Alkmaarsche Courant was dat maandagochtend al 30.500 euro. Er is nog 7.500 euro nodig.

De tien jaar oude trap in de Schoorlse Duinen moet vervangen worden en Staatsbosbeheer zegt er het geld niet voor te hebben. De trap bezwijkt door het vele gebruik en blootstelling aan weer en wind. Daarom heeft de natuurbeheerder het publiek opgeroepen om te doneren voor vervanging van de 249 treden en van de trapleuningen.

Behalve donaties roept het voornemen om de nieuwe trap te maken van cortenstaal ook kritiek op. Op social media vragen heel veel mensen zich af waarom de nieuwe trap niet weer gemaakt kan worden van zand, grind en hout. 'Absurd om in zo’n prachtig natuurgebied waar honderden bomen gekapt zijn, een trap van staal te maken. Ik hoop dat Staatsbosbeheer tijdig inziet dat deze trap in hout uitgevoerd moet worden,' 'Staal hoort niet in de duinen thuis', in de winter spekglad en staal vriest snel op', zijn enkele van de tientallen kritische reacties. Het besef is er onder de critici dat het minder lang meegaat en misschien minder veilig is, maar aan de charme ervan hechten veel mensen blijkbaar meer waarde. Ook is er onbegrip dat Staatsbosbeheer dit niet uit eigen middelen kan betalen, of uit de opbrengst van het hout van de bomenkap in het Dr. Van Steijnbos.

Tegenover de kritische noten staan er ook tientallen donaties van minstens 165 euro. Die mensen krijgen een naamplaatje op een van de nieuwe treden.

Boswachter Patricia van Lieshout reageert op Twitter enthousiast op het goede verloop van de inzamelingsactie. "Ongelofelijk gaaf!! Elke keer als ik naar de stand kijk zijn er weer donaties gedaan. Zo dankbaar! Heel bijzonder om te zien hoe de trap wordt gewaardeerd.", schrijft ze in een tweet.

Donaties vanaf 1 euro worden gedaan op de website van het Buitenfonds.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl