500 populieren op de Westdijk van de Schermer, langs 5,5 kilometer Noordhollandsch Kanaal en de N244, moeten allemaal gekapt. Het gaat om het deel tussen de Leeghwaterbrug en het pontje van Akersloot. De bomen staan na een verbreding te dicht op de provinciale weg en er is gevaar op vallende takken.

De kaalslag vindt gefaseerd plaats over een periode van tien jaar om vleermuizen te laten wennen aan de veranderende leefomstandigheden. Voordat er gekapt wordt, wil de provincie nieuwe fruitbomen planten aan de andere kant van de N244. Dat begint naar verwachting komend najaar.

De N244 is enkele jaren terug verbreed. De provincie wil vierenhalf tot zes meter langs een 80-km weg vrij houden van obstakels. De bomen staan nu binnen die zone. Met een vangrail zouden ze kunnen blijven staan, maar de provincie vindt dat een te hoge investering.

De bomen zijn volgens de provincie tussen de 30 en 40 jaar oud. Ze zijn op acht meter van elkaar geplant en daardoor staan ze nu te dicht op elkaar. Daardoor kunnen ze geen ronde kroon vormen en worden de takken langer dan normaal. De takken zijn daardoor breukgevoeliger, stelt een woordvoerder van de provincie tegen de Alkmaarsche Courant. Volgens haar is ook takkanker in de bomen geconstateerd, waardoor de kans op vallende takken toeneemt.

Het Hoogheemraadschap moet de bomenkap vooraf beoordelen, omdat de bomen pal aan de oever van het kanaal staan. Het hoogheemraadschap heeft uit het oogpunt van dijkbeheer geen bezwaren tegen de kap. Daarom is in februari en maart een vergunning afgegeven om respectievelijk 13 en 251 bomen te kappen. Meer kapvergunningen zullen volgen.

Het plan leidt tot onrust onder natuurliefhebbers. Bewoners van de Westdijk zijn nog niet op de hoogte.
Pin It
Bekeken: 1833x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/