Streekstad Centraal

De gemeente Alkmaar is in de regio de goedkoopste om iemand te begraven in een algemeen graf op de gemeentelijke begraafplaats. De gemeente Langedijk is de duurste in de regio, maar staat niet meer in de landelijke toptien als het gaat om de hoogste grafkosten. Het kost in Langedijk nog 3587 euro, waar Alkmaar er 840 euro voor rekent.

Dit blijkt uit de grafkostenmeter die uitvaartverzekeraar Monuta elk jaar publiceert op basis van gegevens over de 1697 gemeentelijke begraafplaatsen in Nederland. In een algemeen graf worden doorgaans meerdere personen begraven die niet noodzakelijk familie van elkaar hoeven te zijn. In Castricum kost dat per kist 1266 euro, Bergen rekent er 1271 voor, Heerhugowaard 1388 euro en in Heiloo moet hiervoor 1605 euro worden afgerekend.

Een particulier graf (doorgaans met twintig jaar grafrechten) is veel duurder. Ook dan spant Langedijk verreweg de kroon met 5920 euro. Iets minder zijn de nabestaanden kwijt in Bergen met 3918 euro. Castricum en Heiloo volgen met respectievelijk 3903 en 3401 euro. In Alkmaar is deze grafrust verkrijgbaar voor 3290 euro en in Heiloo staat het minst op de rekening: 2515 euro.

Langedijk stond enkele jaren geleden nog in de top 10, maar andere gemeenten hebben Langedijk met prijsverhogingen voorbij gestreefd. In Groningen kost een eigen graf voor één persoon bijvoorbeeld 8422 euro.

Volgens Monuta stijgen de kosten voor grafrechten van gemeentelijke begraafplaatsen jaarlijks om kostendekkend te kunnen zijn. Maar de tarieven zijn niet altijd duidelijk. Monuta hoopt dat gemeenten steeds transparanter en bewuster worden hoe zij hun tarieven communiceren en opbouwen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl