Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

De jaarlijkse paddentrek is bezig langs de duinrand. Zodra het donker wordt gaan de dieren op zoek naar poeltjes om zich voort te planten. Maar een deel van hen overleeft de trek niet, omdat ze geplet worden onder een auto. De avondklok biedt daarom kansen voor de pad, die het moeilijk heeft in de Noord-Hollandse duinrand. "Minder verkeer, dus minder kans om doodgereden te worden", stelt Martin Jansen van Red de Pad Bergen.

Volgens Jansen gaat het al jaren niet goed met de gewone pad. Hij houdt zich al twintig jaar bezig met de lokale paddentrek. "Vroeger zagen we er hier zo'n 2.000 in een seizoen. We halen er nu misschien 200." Mediapartner NH Nieuws loopt met Martin aan de vooravond mee langs de Herenweg tussen Bergen en Egmond, in de hoop dat ze een aantal padden kunnen spotten. Vooraf acht hij de kans vijftig procent. "Ik ken verhalen dat mensen hier de bocht uitvlogen door alle dode padden. Dat het zo'n glibberpartij werd. Ik denk niet dat dat nog terugkomt."

Klimaatverandering en verdroging spelen een hoofdrol in de teloorgang van de pad. "Hier in de Duinrand is ook de aanwezigheid van bollenvelden niet goed voor de pad. Daar houden ze niet van." Om de padden een veilige oversteek te bieden liggen onder de Herenweg een tiental faunapassages. Dieren die die afzetting missen belanden op de straat, waar de kans groot is dat ze platgereden worden. Maar de avondklok biedt hen wel meer kansen. "De avondklok is een zegen voor de pad. Dan moet er minder verkeer rijden, dus is er minder kans om doodgereden te worden." En met de toch al dalende trend in het aantal padden dat wordt aangetroffen, zegt Jansen: "Houd die avondklok er in."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl