Streekstad Centraal

Alkmaar krijgt als eerste gemeente in Nederland een lantaarnpaal met laadpunten. Deze 'combipaal' wordt uitgerust met twee laadpunten voor elektrische auto's en twee voor elektrische plezierboten. De eerste paal komt op de Voordam, omdat er al een aanvraag was voor een autolaadpunt op deze locatie. Voor uitbreiding kijkt de gemeente naar plekken aan de Oudegracht, Waterlaan, Kennemersingel en het Verdronkenoord.

Door samenvoeging van drie soorten palen wordt ruimte bespaard en is het straatbeeld rustiger. Het bovenste deel ziet eruit als de bestaande straatverlichting. Het onderste deel wordt verbreed voor de contactdozen en de nodige bekabeling. Op termijn kunnen extra opties toegevoegd worden.

De pilot geeft uitvoering aan het coalitieakkoord en maakt deel uit van het Europese project POCITYF (POsitive Energy CITY Transformation Framework). Dit project zet in op verduurzaming van historische steden met deelprojecten die ervoor zorgen dat gebouwen meer energie opleveren dan ze verbruiken, waarbij het overschot gaat naar omliggende panden. Alkmaar is samen met Evora in Portugal een pilotstad.

De combipalen zijn straks niet de eerste tastbare resultaten in Alkmaar van Project POCITYF.  Onlangs is in het kader van dit Europese initiatief gestart met de installatie van 940 zonnepanelen boven de zuidelijke parkeerplaats bij Sportcomplex De Meent.

Meer over POCITYF op alkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl