Op de valreep staan er Alkmaarders op die de sloop van de oude Matthiasschool aan de Coornhertkade in Oud-Overdie willen tegenhouden. Projectontwikkelaars Pascal Riksman en Dimitri Arpad van Het Klein Liefdewerk BV doen een oproep aan de gemeenteraad om dinsdag niet het nieuwe bestemmingsplan vast te stellen, dat onvermijdelijk zal leiden tot een nieuwbouwprojectje op deze plek.

Beide Alkmaarse projectontwikkelaars zijn het ermee eens dat er gewoond moet worden op deze plek. Maar in hun ogen kan dat met een verbouwing van het bestaande gebouw. Herbestemming van het oude gebouw is bij de gemeente Alkmaar, die eigenaar is van het gebouw, nooit serieus overwogen. Buurtbewoners kregen vanaf het begin verschillende varianten van nieuwbouw gepresenteerd voor deze plek aan de noordrand van het Oosterpark. Dat stoort de beide Alkmaarders, die allebei in de buurt wonen.

Met hun vastgoedbedrijf Het Klein Liefdewerk zijn ze gewend om karakteristieke, oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven. "De gemeente heeft wel een handje van slopen, er is al veel gesloopt. Wij zijn niet zo van slopen. Wij hebben een liefde voor gekke panden. Kijk naar andere mogelijkheden, naar herbestemming, dat past beter bij de tijd."

Het duo wijst op de publieke waarde. "Veel Alkmaarders zijn er naar school geweest. Er liggen een hoop herinneringen." Bovendien wijzen ze erop dat het gemeentebestuur waarde hecht aan meer duurzaamheid, maar dat de voorgenomen sloop daarmee strijdig is: "Immers sloop is simpelweg aanzienlijk minder duurzaam dan nieuwbouw; hoe duurzaam die nieuwbouw ook gebouwd mag worden. Door het pand te behouden en dus te kiezen voor herbestemming zal ook een bijdrage geleverd worden aan meer circulair bouwen: minder bouwafval,
verminderde CO2 uitstoot, minder nieuwe grondstoffen, etc."

Erfgoedstichting Adapt is afgelopen vrijdag pas benaderd door het duo met de vraag om bijval. Dat wordt nu serieus bekeken binnen het bestuur. Een woordvoerder van Adapt prijst het initiatief van de Alkmaarders in ieder geval: "Het bijzondere karakter van het gebouw zit zo goed verstopt achter goedkope en weinig aansprekende aanbouwen, dat het zelfs ons nu pas opvalt, nadat deze mensen ons hierop wijzen. Herbestemming verdient altijd een serieuze beschouwing, voordat er naar nieuwbouw wordt uitgeweken. We vragen ons af of dat hier wel voldoende is overwogen."

Dinsdag tijdens de commissievergadering Ruimte wordt duidelijk hoeveel steun de Alkmaarders met hun last-minute actie hebben weten te vergaren.
Pin It
Bekeken: 2617x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/