Kramer's Zuurkool in Zuid-Scharwoude beleeft een uniek jaar sinds de oprichting in 1890. Er werd flink zuurkool gehamsterd. Nu start het familiebedrijf aan het normale seizoen. Ladingen kolen worden van het land naar de fabriek gebracht. "Door corona en hamsterende Nederlanders moesten we in april al aan de bak, maar nu beginnen we echt", vertelt directeur Dirk Kramer aan mediapartner NH Nieuws. De geoogste kool is, na het hele proces van fermenteren, over ongeveer zes weken in de winkels te vinden.
Sinds 1890 wordt er in het bedrijf aan de Voorburggracht zuurkool gemaakt. Vier generaties gingen directeur Dirk Kramer voor, maar zoiets als de coronacrisis was zijn voorgangers nog nooit overkomen. "Ik heb veel van mijn vader geleerd en we hebben ook lange tijd samengewerkt, maar hier kon hij mij zelfs niet op voorbereiden."
Wat was namelijk het geval: aan het begin van de coronacrisis hamsterden Nederlanders niet alleen zaken als toiletpapier en pasta, maar ook zuurkool. "Mensen begonnen massaal zuurkool in te slaan omdat het een houdbaar product is. En dat terwijl alle kool al van het land was", legt Dirk Kramer uit. Tekorten dreigden in de supermarkten. "Dat heeft er toe geleid dat we, voor het eerst de 130 jaar geschiedenis van dit bedrijf, in april kool uit de koelcel tot zuurkool hebben bewerkt."
Nu is dus het normale seizoen begonnen. Tientallen seizoenswerkers worden aangenomen. "Alle kool moet tussen augustus en midden december van het land dus dat schalen we ontzettend op in het aantal mensen dat we nodig hebben, waarvoor we helaas maar vier tot zes maanden werk hebben. Dat betekent dat we ook afhankelijk zijn van harde werkers ook uit Polen en Roemenië."
Dat levert geen problemen op met het oog op corona, verzekert Dirk Kramer. De fabriek is groot en er worden allerlei voorzorgsmaatregelen genomen.