In de serie ‘Muziek in de Laurentius’ geeft de virtuoze organist Gijs Boelen het laatste zomerse concert van dit seizoen op het fraaie Pels-orgel van de Sint- Laurentiuskerk. Maandag 24 september zal hij muziek spelen die wellicht nog nooit in Alkmaar is gehoord. Zijn verrichtingen zijn op een beeldscherm te volgen.

Gijs Boelen raakte op 5-jarige leeftijd gefascineerd door het orgel van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Na zijn muziekstudie aan het Amsterdams Conservatorium werd hij zich sterker bewust van zijn liefde voor volkscultuur en voor componeren. Daarnaast presenteert hij graag muziek die volgens hem ten onrechte onderbelicht blijft. Zo ook tijdens Muziek in de Laurentius.

Van de Letse componist P?teris Vasks speelt Gijs het ‘Te Deum’ voor orgel, dat ontstond in het jaar 1991 toen Letland uit de USSR trad. Het werk is een indrukwekkende lofzang met een kort moment van bezinning als slot. Landgenoot Imants Zemzaris legt zich eveneens toe op het schrijven van relatief eenvoudige muziek waarin schoonheidsbeleving centraal staat. Zemzaris’ meditatieve ‘pastorales voor een zomerfluit’ zijn een verzameling van korte delen, die samen een welluidende spanningsboog vormen.

Van de Zweedse volksmuzikant Gunnar Idenstam speelt Gijs ‘Katedralmusik’, een verzameling unieke composities waarin Franse symfonische orgelmuziek wordt verweven met symfonische rock. Tenslotte brengt hij een eigen ‘Folksuite’ waarin zijn liefde voor volksmuziek uit Engeland en Keltische gebieden naar voren komt, maar ook klanken à la Vivaldi waarin vogels met elkaar in dialoog gaan zijn in deze suite te horen.

Het concert begint om 20:00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is 8 euro, inclusief een drankje na afloop. Meer informatie op matthiaslaurentius.nl.
Pin It
Bekeken: 2837x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/