Alkmaar, 16 juni 2011. Met het aantreden van het nieuwe college in Alkmaar was het snel duidelijk dat er een andere wind door de culturele burelen waaide. De voorgenomen grote verbouwing van theater de Vest word afgeblazen en er voor in de plaats komt een grondige opknapbeurt. Maar er was nog een prestitieus Alkmaars cultuurproject: YXIE. En ook dat kwam onmiddelijk onder vuur door de wil om beschikbare fondsen anders te verdelen. Dus werd er een onderzoek gestart naar de de voortgang van het nieuwe cultuurpodium want volgens het college bracht het project wel de nodige financiële risico's met zich mee.

Uit dat onderzoek is nu inderdaad gebleken dat de gemeente ieder jaar meer geld zal moeten bijleggen dan werd begroot. Het onderzoeksbureau dat het huidige plan voor YXIE heeft doorgenomen stelt dat er te ambitieus is begroot en dat de ramingen voor bezoekersaantallen te hoog zijn ingeschat. Bovenop de toegezegde gemeentelijke bijdrage van 800.000 euro zou er structureel jaarlijks een tekort zijn van 400.000 euro. Daarom zal het college de gemeenteraad op 6 juli de resultaten voorleggen en vier varianten bespreken.

De meest ingrijpende variant is volledige stopzetting van het project, de minst ingrijpende variant is gewoon doorgaan. Maar daartussen zitten twee varianten die de meeste kans lijken te maken. Beide varianten gaan uit van een versoberde situatie waarbij óf de paviljoens horeca en expositie vervallen, en de horeca wordt ondergebracht in de Sint Sebastiaansdoelen, óf de paviljoens horeca en expositie vervallen, en er wordt een andere publieke functie voor de Sint Sebastiaansdoelen gezocht. Dat de Sint Sebastiaansdoelen (zie ook foto van Reinier Sierag hierboven) in ere hersteld gaan worden en dat er een filmhuis in Alkmaar blijft is volgens wethouder Anjo van de Ven zeker.

Pin It
Bekeken: 3116x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/