Reclame

Alkmaar, 7 mei 2014. AZ heeft woensdagavond een goede stap gezet in de richting van de finales van de play-offs. In het eigen AFAS Stadion werd SC Heerenven, waar de nieuwe AZ-trainer Marco van Basten onder contract staat, met 3-0 opzij gezet door de Alkmaarders. De ploeg van Dick Advocaat miste weliswaar de geblesseerde De Winter, Beerens, Avdic, Lewis, Jóhannsson en Poulsen , maar dat weerhield het team er niet van te domineren. Na een rustig begin kwam AZ in de 26e minuut op voorsprong. Uitblinker Steven Berghuis had een mooie individuele actie in huis, maar vond via de paal Celso Ortiz. Die schoot eenvoudig raak: 1-0. Zo’n 10 minuten later verdubbelde de Alkmaarse formatie de score. Berghuis werd binnen de 16 meter vastgepakt door een verdediger van de Friezen en de dienstdoende scheidsrechter gaf, op aanraden van zijn assistent, een penalty. Het was Nemanja Gudelj die vervolgens de strafschop raak schoot: 2-0. Nog voor rust werd de eindstand bepaald. Kort na de 2-0 zette Henriksen Berghuis vrij voor de keeper. De aanvaller omspeelde op zijn beurt de doelman en schoot de 3-0 tegen de touwen.

In het tweede bedrijf nam AZ gas terug en was het bijna nog Heerenveen dat terugkwam in de wedstrijd. Na 55 minuten mocht Ziyech aanleggen voor een vrijetrap, maar die raakte uiteindelijk de paal. De Alkmaarders bleven in het restant gemakkelijk overeind en kwamen daarna niet meer in de problemen.

Zaterdag wacht in Friesland de returnwedstrijd. Als de mannen van Dick Advocaat daar de voorsprong met succes weten te verdedigen, wacht er een dubbele ontmoeting met de winnaar van het duel tussen FC Groningen – Vitesse. De winnaar van de play-offs verzekert zich van deelname aan de voorronde van de Europa League.