Alkmaar, 13 februari 2014. Tijdens het Goed Geld Gala afgelopen dinsdag heeft Stedelijk Museum Alkmaar een eenmalige gift van € 400.000 ontvangen van de BankGiro Loterij. Hiermee kan het museum de in 2012 ingezette vernieuwing afronden, met presentaties over de geschiedenis van de stad, de Bergense School en Charley Toorop en het historische speelgoed. 

Alkmaar is natuurlijk vooral bekend als kaasstad, maar met zijn meer dan 750 jaar stadsrechten en bijna 400 monumenten is het ook een cultuurhistorische parel in de kop van Noord-Holland. Het Stedelijk Museum vertelt niet alleen het verhaal van die stad, maar beschikt ook over een meer dan bezienswaardige collectie beeldende kunst, aldus het oordeel van de BankGiro Loterij.

Het museum is sinds 2012 bezig met een grootse vernieuwing. In 2013 kon de eerste fase worden afgerond: gerealiseerd werden de nieuwe gevel, een geheel verbouwd entreegebied met cultuurcafé en nieuwe museumwinkel, een grote zaal voor tijdelijke tentoonstellingen en een educatieve ruimte. Ook kunnen bezoekers inmiddels genieten van twee nieuwe museale presentaties: Victorie!, over het beleg van Alkmaar in 1573, en De Gouden Eeuw van Alkmaar. Voor de grote collectie Bergense School is in 2013 een tijdelijke nieuwe opstelling geopend.

Dankzij de BankGiro Loterij kan in 2014 en 2015 een groot deel van de tweede, afsluitende fase van deze transformatie uitgevoerd worden. Deze omvat drie thema's: de stadsgeschiedenis, die gepresenteerd zal worden in Portret van Alkmaar, de Bergense School en Charley Toorop en het historische speelgoed. Ook wordt een nieuwe kleine zaal voor tijdelijke tentoonstellingen gerealiseerd en krijgt de grote tentoonstellingszaal speciale LED-verlichting. Met de loterijbijdrage kan het museum weer jaren goed voor de dag komen.

De BankGiro Loterij schenkt dit jaar 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. 70 culturele organisaties ontvingen een bijdrage. De bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij maken het mogelijk dat ook dit jaar weer vele vormen van cultuur worden gesteund: van grote culturele organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum, tot regionale monumenten.

Pin It
Bekeken: 1023x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/