Reclame
Bekeken: 238x

Heb je familie of vrienden uitgenodigd voor een etentje? Dan wil je misschien ook een wijntje serveren bij het eten. Je hebt alleen nogal veel om uit te kiezen. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen welke wijn het beste bij een gerecht past. Gelukkig sta je er niet alleen voor, want wij bieden je de helpende hand. In deze tekst vertellen we je namelijk hoe je de perfecte wijn bij een gerecht kiest.

Begin bij het gerecht, niet bij de wijn


In de zoektocht naar de perfecte wijn bij een gerecht wordt er vaak een grote fout gemaakt. Veel mensen beginnen namelijk bij de wijn en niet bij het gerecht. Als je deze aanpak hanteert, is de kans een stuk groter dat je de verkeerde keuze maakt. Laat je daarom leiden door het gerecht. Bepaal om te beginnen of de hoofdsmaak van het gerecht mild, kruidig, zoet of zuur is. Daarnaast is de bereidingsmethode van belang. Bij grillen past namelijk een andere wijn dan bij stomen of bakken.

Smaken moeten in balans zijn


Bij het kiezen van wijn voor een gerecht is er een gouden regel: de smaken moeten in balans zijn. Staat er een zwaar gerecht op het menu? Serveer hier dan het liefst een vollere wijn bij, zoals een Susumaniello. Frisse, zachte wijnen smaken op hun beurt juist lekker bij lichte gerechten. Houd altijd in je achterhoofd dat een wijn het gerecht moet aanvullen en niet mag overheersen.

Kies je voor rood of wit?


Wie een geschikte wijn voor bij een gerecht zoekt, moet bepalen welke soort wijn hier het beste bij smaakt. Serveer je een rode wijn of kies je toch voor een witte? Laat je keuze niet afhangen van je eigen voorkeuren, maar kijk naar het gerecht. Rode wijn smaakt goed bij rood vlees, wild, en stoofschotels. Witte wijn serveer je bij lichtere gerechten, zoals schaal- en schelpdieren, gevogelte, romige gerechten en salades. Er zijn ook gerechten waarbij rosé of mousserende wijn verrassend kunnen smaken.

Combinaties die altijd werken


Door het grote aanbod wijn kan het lastig zijn om een keuze te maken. Daarom hebben wij hier alvast een paar populaire combinaties van wijnen en gerechten op een rijtje gezet. Hierdoor hoef je zelf niet na denken en weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

- Visgerechten: Chardonnay of Sauvignon Blanc
- Oesters: Chablis of Muscadet
- Pasta met tomatensaus: Chianti
- Gegrilde biefstuk: Cabernet Sauvignon of Malbec
- Asperges: Pinot Blanc of Meursault
- Kaasplankje: Port of volle rode wijn

Vraag advies of richt je tot de omschrijving


Kom je er zelf niet uit? Koop dan niet lukraak een wijn, maar vraag om advies. In een supermarkt of slijterij werken mensen met kennis van wijn. Zij kunnen je precies vertellen welke wijn bij welk gerecht past, zodat je een goede keuze maakt. Wil jij je wijn liever online bestellen? Lees dan de omschrijving door. Hierin staat niet alleen algemene informatie over de wijn, maar ook bij welke gerechten hij lekker smaakt.
Pin It
Reclame

Agenda