De horeca sector kampt al meerdere jaren met personeelstekorten. Toen tijdens de corona pandemie de horeca meerdere keren met lockdowns te maken kreeg, vonden veel jongeren elders bijbanen en die zijn gebleven. Vaak beter betaald en je maakt vaak heel wat minder kilometers tijdens een shift. Uit cijfers van het CBS blijkt dat één van de belangrijkste oorzaken voor faillissementen in de horeca het gebrek aan personeel is. Als je niet alle dagen open kunt en dus klanten moet teleurstellen dan is dat funest voor het behalen van voldoende omzet.
Snel afrekenen
Waar je veel tijd mee kunt winnen is het afrekenen van bestellingen. Als gasten willen vertrekken dan moest er vroeger heel wat aan te pas komen. Aan de tafel afrekenen kon vaak niet, want het pinapparaat zat met een kabel gekoppeld aan de kassa. Met een modern kassasystem is dat probleem er niet meer. Je bedienend personeel kan aan de tafel afrekenen met verschillende betaalopties zoals pinpas of creditcard. Alleen als er cash betaald wordt komt er nog munt- en papiergeld aan te pas. Deze manier van betalen is veilig en gemakkelijk. Je kunt de klant ook gewoon een pinbonnetje meegeven als die nodig is, zoals bij een zakenlunch of zakendiner.
Snel bestellingen opnemen
Bestellingen opnemen gaat vandaag de dag niet meer via een opschrijfboekje met een grote kans op fouten. Bedienend personeel kan hiervoor een handheld gebruiken waar op een touchscreen wordt aangegeven wat de gasten willen bestellen. De drankenorder gaat meteen naar de bar en de bestelling voor eten gaat meteen naar de keuken. De keukenbrigade kan meteen aan de slag om de bestelling in orde te maken zodat het uitserveren vlot kan plaatsvinden. De kosten worden meteen op het desbetreffende tafelnummer gezet zodat er ook geen fouten worden gemaakt bij het afrekenen. Je kunt nog een stapje verder gaan met een bestelzuil, waar de klant zelf kan doorgeven wat hij wil bestellen. Dit soort systemen worden vaak gebruikt op luchthavens om wachtende passagiers snel van een drankje of lichte maaltijd te kunnen voorzien terwijl ze wachten tot ze aan boord van hun vlucht kunnen.
Een maatwerk kassasysteem
Als je op zoek bent naar een kassasysteem voor je horecazaak dat helemaal is gecostumized zoals jij het graag wilt dan kun je contact opnemen met DISH. Dit bedrijf maakt dergelijke systemen al meerdere jaren en kan dus goed advies geven over de mogelijkheden in combinatie met jouw specifieke wensen. De contactgegevens vind je op de website, hier kun je ook direct een offerte aanvragen als je kiest voor een standaard kassasysteem. Met een digitaal kassasysteem dat is gekoppeld aan de boekhouding wordt ook het doen van de administratie een stuk makkelijker omdat de gegevens voor bijvoorbeeld de aangifte BTW direct kunnen worden gefilterd en doorgestuurd naar de Belastingdienst. Dit scheelt heel wat tijd en uitzoekwerk die je dan weer rechtstreeks in je onderneming kunt steken.