Het is voor iedere jonge sporter een droom: getraind worden door je idool. Voor twaalf jonge topatleten van Hylas in Alkmaar werd die droom donderdagavond werkelijkheid toen Olympisch topatlete Laura de Witte langskwam voor een clinic. De groep jonge atleten behoort tot de besten van Nederland in hún leeftijdscategorie. Even voor zeven uur staan ze in het blauwgele Hylas-tenue vol spanning te wachten op hun trainer voor vandaag.
Hun trainer van vandaag is iemand die al op atletiekpodia heeft gestaan waar zij nu nog van dromen. Met trillende handjes en open monden wordt dan ook kennisgemaakt met Laura de Witte, die haar sporen als atlete verdiende op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en Tokyo en met het behalen van medailles op EK's en WK's.
Maar ook de jonge atleten, allemaal afkomstig uit de omgeving, hebben op jonge leeftijd al een behoorlijke palmares opgebouwd: de één heeft al een gouden medaille voor een nationale verspringwedstrijd op haar naam staan, de ander wist een gouden medaille voor de Nederlandse estafettekampioenschappen in de wacht te slepen en weer een ander was vorig jaar de beste kogelstootster van haar leeftijd. (tekst loopt door onder de foto)

"Het is heel bijzonder dat ze allemaal uit deze regio komen én ook nog eens tot de Nederlandse top behoren", zegt trainer-voor-vandaag Laura De Witte. "Dat kan natuurlijk weleens druk met zich meebrengen. Daarom is het heel belangrijk dat ze ook plezier hebben, want dan leer je het snelst." Plezier hebben doet Laura zelf ook nog steeds. "Ik heb dat ook al op jonge leeftijd geleerd, dus dat probeer ik ook hier weer duidelijk te maken."
Het jonge team ziet elkaar niet alleen op de drie dagen in de week waarop ze trainen. Na schooltijd zoeken ze elkaar regelmatig op en in het weekend vinden de nodige logeerpartijtjes plaats. "We zijn echt een vriendengroep, vooral de meiden dan", zegt Daniela. "Dat maakt ons op de atletiekbaan ook echt beter denk ik." (tekst loopt door onder de foto)

"Deze groep is al een paar jaar bij elkaar en is heel hecht", zegt oud-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema terwijl hij toekijkt hoe zijn dochter en haar teamgenoten worden geïnstrueerd door De Witte. "Ze maken elkaar echt beter en nemen elkaar mee in hun ambities."
Talent heeft Hylas dus in huis, en ambitie ook, maar de faciliteiten van de Alkmaarse atletiekverenigingen doen geen recht aan dat talent en die ambitie. Dat zit Hylas al enige tijd dwars. Het complex, dat inmiddels tientallen jaren in de huidige vorm bestaat, moet grondig gerenoveerd worden, vindt de atletiekvereniging. "De baan zelf is erg oud en alle faciliteiten zijn ook verouderd", zegt Hylas-bestuurder Sergei van Exel. "Maar het is vooral een pijnpunt dat we geen indoorbaan hebben. Dat zou onze vereniging een enorme impuls geven."
"We moeten nu in de winter vaak naar De Viaan, dat is best onhandig omdat we daar weinig ruimte hebben", zegt Daniela terwijl ze aan het uitpuffen is van een estafetteloop. "Ik zou het echt super fijn vinden als we onze eigen sporthal krijgen." Hylas streeft naar een hal met een ronde baan, daarmee zou dat dan meteen de enige zijn in Nederland naast die in Apeldoorn. (tekst loopt door onder de foto)

Hylas - en daarmee ook Alkmaar - moet een "atletiekhotspot" worden, hoopt Rudmer Heerema. Hij is oud-Tweede Kamerlid namens de VVD en was ooit fractievoorzitter van de Alkmaarse VVD. Ook al heeft hij geen officiële functie bij Hylas, hij zet zijn politieke vaardigheden in om de grootse renovatieplannen werkelijkheid te maken. "Een windscherm bij de ringweg, een betere ruimte-indeling, een rijdbaar videoscherm en een nieuwe baan uiteraard", somt Heerema zijn wensen op. "Maar vooral een indoorbaan is heel belangrijk voor Hylas, want daarmee kunnen de echt een hotspot worden voor atleten."
De atletiekvereniging hoopt met de nieuwe faciliteiten een brede doelgroep aan te kunnen trekken, de eigen talenten te behouden én nieuwe talenten aan te trekken. Voor een grondige renovatie is geld van de gemeente nodig, maar Alkmaar zit na de besluiten van dit jaar om tientallen miljoenen uit te trekken voor de renovatie van het Sportpaleis en de Hoornse Vaart vermoedelijk krap in het sportbudget. Toch is de hoop bij Hylas dat er nog een paar miljoen kan worden vrijgemaakt voor de wensen van de atletiekvereniging. (tekst loopt door onder de foto)

Voorlopig zullen de jonge topatleten van Hylas het nog even moeten doen met het Hylas-terrein in de huidige staat. Na de training van hun idool is het tijd voor vragen en foto's, maar vooral voor handtekeningen. Schoenen, tassen, schriftjes, bidons, T-shirts, bierviltjes; alle voorwerpen worden tevoorschijn gehaald om het bewijs van de ontmoeting met hun trainer van vandaag te vereeuwigen.
De jonge Hylas-atleten vertrekken niet alleen met een handtekening en een paar goede tips van De Witte, ze hebben zich ook laten inspireren door de Olympiër. Want met of zonder indoorhal, de jonge atleten zijn na donderdagavond vastberadener dan ooit om, net als hun trainer, ooit het Olympische toneel te bereiken.