Het Stedelijk Dalton College en Openbare Scholen Gemeenschap Willem Blaeu in Alkmaar krimpen. Het is maar langzaam, maar het teruglopend aantal leerlingen maakt actie noodzakelijk. Het overkoepelende Sovon wil de twee scholen daarom fuseren. Wat verder in de toekomst wordt ook gesnuffeld aan een gedeeltelijke versmelting met het Jan Arentsz College en PCC Oosterhout. "Dat is pril, maar wel serieus."
Han Elbers is sinds drie maanden bestuursvoorzitter van Sovon en zet zich in voor die fusie van het Dalton College en het Willem Blaeu. "Als je nieuw binnenkomt dan kijk je naar de ontwikkelingen bij de scholen en de ontwikkelingen in Alkmaar, en ik zag de kans en ook de noodzaak vanwege de daling van het aantal leerlingen, om van deze scholen de krachten te bundelen voor één nieuwe fusieschool met een mooi en onderscheidend aanbod."
"We begrijpen dat dat allemaal vragen oproept, maar het begint met de intentie en dan is de volgende stap een diepgaand onderzoek", reageert Han Elbers op vragen over de mogelijke gevolgen voor de 1.500 à 1.600 leerlingen en het personeel, als ze allemaal op één locatie terecht komen. "Dat gaan we direct na de zomervakantie starten en dat doen we met alle denkbare betrokkenen, dus vertegenwoordigers van ouders, personeelsleden en de gemeente natuurlijk." (tekst gaat verder onder de foto)

Na de zomervakantie wordt nóg een mogelijke fusie van formaat onderzocht. Sovon en Jan Arentsz werken nu al samen; de bovenbouw van hun vmbo's zitten in het Van der Meij College. "We verkennen of we daar de onderbouw aan toe kunnen voegen, en daarbij zoeken we meteen ook samenwerking met het PCC. We kijken of we één vmbo-campus in Alkmaar kunnen vormen", aldus Elbers. "Dat is nog pril, maar wel serieus."
"We zijn weliswaar concurrenten, maar we kunnen het goed met elkaar vinden, " reageert Hans Nijdeken van het PCC. "Samen werken we aan goed onderwijs in Alkmaar. Maar we zien dat er dat het erg lastig is om goede docenten te vinden." Volgens Nijdeken geldt dat vooral voor het beroepsonderwijs, omdat je allerlei richtingen hebt met soms kleine(re) klassen, en de scholen vissen allemaal in dezelfde kleine docentenvijver. (tekst gaat verder onder de foto)
Voorlopig ligt alleen het VMBO op tafel. "Maar het leerlingenaantal daalt ook bij sommige VWO en HAVO vakken, zoals Grieks, Latijn en Wiskunde D", voegt Nijdeken toe. Hij moet lachen als we over een giga-onderwijsfabriek beginnen. Niet alleen een diversiteit van aanbod vindt hij belangrijk, ook de sfeer en identiteit van iedere school of locatie. "Sowieso is er geen geld voor de bouw van zo'n giga-leerfabriek."

Rob Verboom ís docent en één van de makers van de podcast 'Dit is onderwijs' begrijpt de voordelen van fusies, maar maakt zich wel zorgen over de leerlingen. Hij interviewt mensen uit en over het onderwijs, geeft les aan vmbo'ers en biedt ze extra begeleiding. "Steeds meer leerlingen hebben individuele zorg nodig. Hoe is dat nog haalbaar met schaalvergroting? Hoe voorkom je dat leerlingen een nummertje worden?"
Hij ziet juíst voor het VMBO uitdagingen. "Veel van deze leerlingen hebben een rugzakje. De kracht van het VMBO is dat je als docent een persoonlijke klik hebt. En VMBO'ers zijn toch een groep die nog wel eens als minderwaardig wordt gezien", echoot Verboom de woorden van Nijdeken. Hij ziet dit terug in aanbevelingen voor basisscholieren. "We hebben tegenwoordig 'kansrijk adviseren'. Stel, een kind heeft de indicatie VMBO/HAVO, dan wordt HAVO aangeraden. En dat terwijl de helft van de maatschappij draait op mensen uit het VMBO." Zijn advies om de terugloop van VMBO'ers te keren is dan ook simpel: "Stop daarmee." (tekst gaat verder onder de foto)

Een expertisecentrum op school kan kwetsbare leerlingen steun bieden, maar dan moet er wel voldoende personeel voor zijn, stelt Verboom, en de gestelde visie moet ruimte bieden aan de diversiteit aan leerlingen.
De podcaster-docent ziet voor het VMBO meer in scholenbehoud en een mate van specialisatie. "Wij hebben op het PCC bijvoorbeeld een gigantisch mooie autogarage met meerdere auto's om aan te sleutelen, en we hebben een supergoed restaurant. En als je het groen in wilt, je naar het Dalton gaat."
Sovon-voorzitter Han Elbers verwacht dat het onderzoek naar een fusie van Willem Blaeu eind dit jaar klaar is en dat dan ook meer duidelijk is over de ideeën over de vmbo-fusie met het Jan Arentsz en PCC. (hoofdfoto: aangeleverd)