Reclame
Bekeken: 227x

Het elektriciteitsnet zit aan zijn taks en daar hebben vooral startende of verhuizende bedrijven last van. Ze komen op een wachtlijst. Maar voor het gebied rond de haven van bedrijventerrein Boekelermeer is een oplossing in de maak: een collectief met een slim stroomnet en een hele, hele grote accu.

Donderdag sloeg wethouder Christiaan Peetoom symbolisch de laatste funderingspaal voor de megabatterij. "Ik ben heel trots dat deze Energiehub op de Boekelermeer wordt gerealiseerd." De Energiehub is een project van Liander, gemeente Alkmaar en de in oprichting zijnde Energiecoöperatie Boekelermeer Haven.

De verbonden bedrijven hebben met elkaar afspraken gemaakt over het beperken van de piekbelasting overdag. Dat kan door het afnemen en leveren van elektriciteit met elkaar te spreiden. De gebouwen worden verbonden met een stroomnet waar een verdelingssysteem de boel regelt en waar een 5 megawattuur batterij aan gekoppeld is. Totnogtoe is deze opzet bijzonder in Nederland. (tekst gaat verder onder de foto)

Drie mannen in formele kleding poseren lachend bij een grote rode knop op een buitenlocatie, met vlaggen van Liander op de achtergrond onder een heldere blauwe hemel. Frank Brandsen (New Energy Coalition), Ruben van Loon (Liander) en wethouder Christiaan Peetoom onthullen het bouwbord voor de Energiehub Boekelermeer Haven. (foto: Streekstad Centraal)


Frank Brandsen van de New Energy Coalition, een aanjagende netwerkorganisatie, feliciteerde alle deelnemende partijen en prees hun lef en creativiteit. "Het is alleen wel jammer dat energiehubs vaak worden gezien in relatie tot netcongestie alleen. Maar het is niet alleen crisismanagement. In de toekomst worden ze een noodzaak om balans in het net te houden. En we willen ook heel graag kijken naar hoe we de opwek van warmte, waterstof en groen gas kunnen integreren in de hubs."

Ruben van Loon, regiomanager van Liander, is blij dat er met elkaar een oplossing is gevonden voor het terrein rond de haven. "Het is een cliché, maar samen kom je verder, dat is echt zo. En dat heeft niet alleen weerslag hier, maar ook elders hier op de Boekelermeer. Partijen zien dat als je het samen doet, dan kom je er wèl uit."

Dat duurt dan misschien wat langer vanwege regelgeving, uiteenlopende wensen en belangen, erkent Van Loon, maar in je eentje is de kans van slagen kleiner of zijn de kosten te hoog. Dankzij de collectieve aanpak sleepte de gemeente een EU-subsidie van 1,1 miljoen euro binnen.

Van Loon hoopt dat het project meer bedrijven en overheden prikkelt. "We willen dat dit herhaalbaar is op andere plekken, zodat we er ook bovenregionaal de vruchten van kunnen plukken. Ik denk dat dit project uniek is in zijn soort, maar laat het niet uniek blijven." (tekst gaat verder onder de foto)

Twee mannen bedienen een rode funderingsmachine op een bouwterrein, waarbij één man in een oranje werkpak en veiligheidshelm staat en de ander in een pak, terwijl op de achtergrond auto's en een vrachtwagen zichtbaar zijn. Wethoude Peetoom slaat symbolisch de laatste funderingspaal voor de megabatterij voor de Energiehub Boekelermeer Haven. (foto: Streekstad Centraal)


Brandsen mag het jammer vinden dat energiehubs vaak als noodoplossing worden gezien, maar dat is nu even de realiteit. Ruben van Loon: "De meeste problemen die we nu oplossen zijn op grote stations, op de snelwegen. Ja, TenneT is daar een partner in. Maar op kleine locaties als deze zijn er ook veel problemen. Die kun je niet allemaal tegelijk oplossen, dus daar zit een doorlooptijd in van járen."

"Het vinden van een locatie voor een verdeelstation kan bijvoorbeeld wringen met ontwikkelingsplannen die al tien jaar geleden zijn opgesteld", wijdt Van Loon uit. Ook kampen technische bedrijven al jaren met personeelstekorten, en was er na corona een tijd lang een tekort aan materialen. En dan zijn er nog de inspraak- en bezwaarprocedures. Je bent al gauw acht jaar kwijt voor een groot project. "Maar één persoon kan de voortgang dan voor lange tijd stilleggen." (tekst gaat verder onder de foto)

Mensen in gesprek tijdens een bijeenkomst bij Energiehub Boekelermeer, met op de voorgrond flesjes drank en glazen, en een informatiebord over een energieproject op de achtergrond. Na de openingshandeling was het nog gezellig napraten bij de plek waar de megabatterij wordt geplaatst. (foto: Streekstad Centraal)


In regio Alkmaar zouden de laatste verzwaringen aan het elektriciteitsnet in 2032 klaar moeten zijn. De oplevering van het netwerk voor de Energiehub Boekelermeer Haven is volgens de planning eind dit jaar.
Pin It
Reclame

Agenda