Veel blije gezichten woensdag op bedrijventerrein Beverkoog. De bedrijvenvereniging mocht vieren dat het 60.000 euro subsidie in de wacht heeft gesleept om onderzoeken te doen naar mogelijkheden voor toekomstige energievoorziening voor de bedrijven op het bedrijventerrein. Steeds vaker komen bedrijven in de problemen omdat het piept en het kraakt op het stroomnet.
Bedrijven kunnen niet uitbreiden of verhuizen omdat het stroomnet de extra vraag of aanvoer van elektriciteit niet aan kan. Het belemmert de groei van vele bedrijven. Het heeft ook invloed op de ambities van veel bedrijven om te verduurzamen, legt Sjors van Kuipers uit. Hij is bestuurslid bij de bedrijvenvereniging en ziet dit probleem steeds groter worden als er niets gebeurt.
"Energiehubs, dat is eigenlijk het toverwoord dat de overheid dan roept. Misschien moeten we op ons bedrijventerrein ook die kant op. Mogelijk levert dat iets op, misschien ook niet. Maar alleen al een beetje snuffelen aan een energiehub kost enorm veel geld. Daarom vroegen we daar subsidie voor aan. Dankzij de gemeente Alkmaar hebben we die bij de provincie gevonden."
Veel zaken kunnen nu het komende jaar worden onderzocht. Bijvoorbeeld de vraag hoe de bedrijven op de Beverkoog hun energiebehoefte zien in de komende vijf jaar. "Sommige bedrijven hebben een eigen wagenpark en willen overstappen op elektrische voertuigen. Andere bedrijven schakelen alleen transporteurs in en hebben daarvoor straks geen extra stroom nodig." (tekst gaat verder onder de foto)

Van Kuipers vervolgt: "Ook moeten we weten hoeveel stroom bedrijven zelf kunnen en willen opwekken op het bedrijventerrein. Er zijn al veel bedrijven met zonnepanelen en er is nog veel ruimte op de daken voor meer, maar sommige bedrijfsgebouwen kunnen dat gewicht niet aan of de verzekering houdt het tegen. Dat gaan we de komende maanden in kaart brengen."
Volgens Van Kuipers staat nu al vast dat de bedrijven op de Beverkoog meer stroom nodig hebben dan zonnepanelen kunnen opwekken. "Bovendien wordt veel stroom opgewekt buiten de uren dat de bedrijven het zelf nodig hebben. Als de opgewekte stroom op het bedrijventerrein kan worden opgeslagen in accu's, zouden we al een belangrijke stap zetten naar een energiehub die minder afhankelijk is van stroom uit het netwerk van Liander."
Daarmee komt hij ook op het thema van de economische en juridische haalbaarheid. "Misschien houdt een bedrijf op de Beverkoog zelf opgewekte stroom over die aan de buren kan worden geleverd. Maar tegen welke prijs en mag dat volgens de wet? Het zijn allemaal vragen waar dit onderzoek antwoord op moet geven." (tekst gaat verder onder de foto)

De toekenning van de provinciale subsidie wordt dan ook gezien als erkenning dat de bedrijvenvereniging op de juiste weg zit. "We zijn er ontzettend blij mee,” zegt Van Kuipers tegen Streekstad Centraal. “Samen met de gemeente, het Centrum voor Verduurzaming en de ondernemers zetten we concrete stappen richting een toekomstbestendig energiesysteem.”
Het onderzoek dat nu kan worden uitgevoerd, is namelijk niet de eerste stap die de bedrijvenvereniging zet. Woensdag konden al de resultaten worden gepresenteerd van een quickscan onder de tien grootste energieverbruikers en -opwekkers op de Beverkoog. Daarbij is gekeken naar de mogelijke synergie tussen bedrijven.
Maar Van Kuipers wil wel benadrukken dat de bedrijven op de Beverkoog breder kijken naar verduurzaming, en hoe ze daarbij kunnen samenwerken. "De netcongestie is een mooie kapstok voor de bedrijven op de Beverkoog om samen te werken aan duurzaamheid. Het brengt bedrijven samen die hierin ieder hun eigen ambities hebben. Dit project zorgt dat bedrijven weten wat anderen doen en hoe daarmee kan worden samengewerkt. Dat is een mooi effect van dit project."