Reclame
Bekeken: 531x

De ambtelijke organisatie BUCH heeft zijn langste tijd gehad. De vier gemeenten die de BUCH samen hebben opgericht, zien een andere toekomst voor zichzelf. Een fusie van de vier gemeenten tot één nieuwe grote gemeente met ongeveer 100.000 inwoners is nog een theoretische mogelijkheid. Maar waarschijnlijker is dat de BUCH uit elkaar valt in twee of meer delen.

Ook in Bergen, met 30.000 inwoners, wordt nagedacht over het toekomstscenario. Andere gemeenten lieten externe adviseurs al een onderzoek uitvoeren naar de 'bestuurskracht', maar de gemeenteraad van Bergen wil zo'n onderzoek in eigen hand houden. De raad moet er nog mee beginnen, waardoor de toekomst van de gemeente Bergen voorlopig nog in nevelen gehuld blijft. (tekst gaat verder onder de foto)

Bergen aan Zee in de zomer. (foto: Streekstad Centraal)


Duidelijker is het voor Uitgeest, dat met 13.000 inwoners de kleinste gemeente binnen het samenwerkingsverband van de BUCH is. De gemeenteraad heeft hier al besloten dat het bestuurlijk wil fuseren en onderzoekt nu wie de juiste partners daarvoor zijn.

En daarvoor wordt alleen nog in noordelijke richting gekeken. Heemskerk houdt de boot af omdat die met bijna 40.000 inwoners niet zo'n grote fusienood heeft en andere ideeën over de toekomst heeft. Uitgeest grenst bij de Starnmeer aan de gemeente Alkmaar. Die wordt dan ook uitdrukkelijk genoemd als fusiepartner. Maar ook een fusie tussen Uitgeest, Castricum en Heiloo is niet uitgesloten. (tekst gaat verder onder de foto)

Het gemeentehuis van Castricum. Bijna 25 jaar geleden fuseerde Castricum met Limmen en Akersloot en de noodzaak voor een nieuwe fusie wordt minder sterk gevoeld. (foto: Streekstad Centraal)


Toch hoeft Castricum naar eigen zeggen - met 37.000 inwoners - helemaal niet zo nodig te fuseren. ’Castricum is tevreden met wie we nu zijn’, stelt het college. Tegelijkertijd is het college naar eigen zeggen realistisch en 'vragen de taken en ambities die we voor onze dorpen hebben meer bestuurskracht’. Daarom zegt het college open te staan voor het verkennen van een mogelijk nieuwe gemeente. En dan wordt maar één fusievariant genoemd en dat het al eerder genoemde samengaan met Uitgeest en Heiloo.

Heiloo heeft, met 25.000 inwoners, ook de bestuurskracht laten onderzoeken. Over de conclusies moet de gemeenteraad nog een oordeel vellen, maar het college ziet een zelfstandige toekomst niet zitten. Een samengaan met de gemeente Alkmaar sluiten burgemeester en wethouders niet uit. En ook hier ligt de mogelijkheid voor fusie met een of meer gemeenten met wie nu ook ambtenaren worden gedeeld in de BUCH op tafel. (tekst gaat verder onder de foto)

Gebouw met bakstenen en wit pleisterwerk, grote ramen en moderne aanbouw met glazen ingang. Het gemeentehuis van Uitgeest. De gemeenteraad heeft al opdracht gegeven voor een zoektocht naar een fusiepartner. (foto: Streekstad Centraal)


Die ambtenaren in de samenwerkingsorganisatie BUCH werken nu voor vier gemeenten. Met vier verschillende opdrachtgevers is het dit ambtenarenapparaat nooit gelukt om enige efficiëntiewinst aan te tonen die de samenwerking had moeten opleveren. Alle vier gemeenten voelen zich tekort gedaan door de BUCH. Ze menen allemaal dat er hun gemeente te weinig geleverd krijgt voor hun financiële bijdrage aan de ambtelijke ondersteuning. Bovendien stijgen de kosten en dat zorgt voor wrevel.

Wat het extra lastig maakt is dat de gemeente die uit de BUCH stapt, uiteraard ook de financiële bijdrage stop zet, waardoor het voor de overblijvers nog duurder wordt. Of, wanneer één gemeente zelfstandig door wil, die gemeente op zeer korte termijn een eigen ambtenarenapparaat moet inrichten en invullen. Dat maakt het ontvlechten van de BUCH tot een lastige opgave, die alleen maar mogelijk lijkt als de vier gemeenten er gelijktijdig mee stoppen. De breuk dient zich langzamerhand aan, maar de breuklijnen moeten nog duidelijk worden.
Pin It
Reclame

Agenda