Reclame
Bekeken: 255x

Een feestje in 'de huiskamer van Alkmaar'. Een feestje van het Grafisch Atelier Alkmaar dat de vijftigste verjaardag in de boeken mag schrijven. Dus was er donderdag muziek, waren er speeches, een jubileumboek en een officiële opening van niet één maar twéé exposities; En daar kwamen zo'n 120 kunstliefhebbers op af, waaronder een aantal uit Duitsland.

Het Grafisch Atelier Alkmaar mag dan ook best wat minder bescheiden zijn, hield cultuurwethouder Anjo van de Ven het publiek voor. "Vijftig jaar vakmanschap, creativiteit en doorzettingsvermogen, dat vieren we vandaag. Met plakband en touwtjes in het begin, maar vandaag de dag goed geoutilleerd. Een plek waar techniek, ambacht en kunst samenkomen, één van de oudste van Nederland in dat prachtige monumentale pand op een van de oudste plekjes van Alkmaar."

Halverwege vorige eeuw werd de grafische kunst nieuw leven ingeblazen en dat leidde in 1975 tot de oprichting van een werkplaats in een oude loods aan de Doelenstraat in Alkmaar. Grondleggers Jos van Amsterdam en Rolluf van Laar worden in de diverse speeches in het zonnetje gezet voor hun inzet voor het atelier, dat in 1985 verhuisde naar het schoolgebouw er vlak naast om te kunnen uitbreiden. Grafiek werd in onder meer Alkmaar dusdanig ontwikkeld dat het sinds 2021 zelfs immaterieel erfgoed is.(tekst gaat verder onder de foto)

Twee muzikanten spelen op een contrabas en een saxofoon in een kerkachtige ruimte met gedetailleerde architectuur en een glas-in-loodraam. Niet alleen aan de ogen werd tijdens de viering van 50 jaar GAA gedacht, ook aan de oren. (foto: Streekstad Centraal)


"Als immaterieel erfgoed wordt het atelier in zijn rol als bewaker en bevorderaar van een eeuwenoude traditie nog verder versterkt", vervolgde Anjo van de Ven en noemde de leden van GAA daarbij 'een onmisbare schakel in de culturele infrastructuur van Alkmaar'. "Ik wil het atelier van harte feliciteren met het jubileum en ik kijk uit naar de komende jaren." Daarna was de eer aan de wethouder om de exposities in de Grote Kerk en in het GAA-atelier officieel te openen.

Wethouder Van de Ven en ook Naud van Geffen, directeur van Taqa Theater de Vest & Grote Kerk Alkmaar, kregen daarna als eerste een exemplaar van het jubileumboek ‘50 jaar GAA’ uit handen van Jan Brinkman, voorzitter van Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar. (tekst gaat verder onder de foto)

Drie mensen staan in de Grote Kerk in Alkmaar met boeken in hun handen op een podium. Cultuurwethouder Anjo van de Ven en directeur Naud van Geffen van Theater de Vest en de Grote Kerk krijgen uit handen van Jan Brinkman als eerste het boek '50 jaar GAA' (foto: Streekstad Centraal)


"Deze dag is heel belangrijk voor ons. Het Grafisch Atelier bestaat vijftig jaar en we willen nog heel lang blijven bestaan", vertelde Brinkman even later aan Streekstad Centraal. "Het atelier was altijd een beetje in, zeg maar, steegjes en donkere hoekjes gebleven. Het was niet heel bekend bij het brede publiek, terwijl prentkunst en grafische kunst eigenlijk gemaakt is voor iedereen. Nu willen we dat breed aanbieden en vandaar dus de expositie in de Grote Kerk."

De expo in de Grote Kerk bestaat uit 50 grafische werken van 50x50 cm en van ieder zijn vijf exemplaren te koop voor 50 euro. Op een grote tv wordt getoond hoe diverse werken tot stand zijn gekomen. "Je kan wel zeggen dat het idee op een bierviltje is ontstaan. Nee geen ronde. Een vierkant bierviltje, maar wel met ronde hoekjes", grapt de voorzitter. "Je ziet in de expositie een enorme diversiteit aan werk van relatief eenvoudig tot best wel heel complex werk. De vier basistechnieken zijn allemaal aanwezig, en ieder heeft daar zo zijn eigen specialiteit in." (tekst gaat verder onder de foto)

Een man spreekt achter een lessenaar in de Grote Kerk Alkmaar, met kleurrijke bloemen op de voorgrond en een decoratieve kerkmuur op de achtergrond. Jan Brinkman, voorzitter van de Stichting voorzitter van Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar. (foto: Streekstad Centraal)


GAA faciliteert jaarlijks zo'n vijftig à zestig kunstenaars. "Je hebt er kunstenaars bij die véél grafisch werk maken en kunstenaars die een keer komen. Je hebt erbij die op Texel wonen en hun weken pikken. Ze komen ook uit Zwolle en we hebben gasten uit Duitsland die elk jaar een week of twee weken hier naartoe om hier te werken. Dat is echt heel bijzonder. Ze komen hierheen omdat we hele goede spullen hebben en een ruime werkplaats."

Zomaar binnen komen lopen om wat te maken gaat alleen niet, vertelt Brinkman. "We zijn er voor de professionele kunstenaar. We gaan er vanuit dat iedereen een zekere mate van zelfstandigheid heeft. We zijn geen opleidingsinstituut. Als je het grafische wil leren dan zeggen we 'ga vooral naar Artiance', daar kun je cursussen volgen. En als je dan denkt van hé, ik ben al lekker op weg, ik wil verder... We hebben één of twee keer per jaar seminars of workshops, dan word je opgeleid door mensen bij ons binnen. Als je dan echt verder wilt, dan kan je verder." En dan komt je werk misschien wel in de volgende expositie. (tekst gaat verder onder de foto)

Mensen bekijken kunstwerken en praten met elkaar in een grote zaal met hoge pilaren en een historische uitstraling. Aan de muren hangen verschillende kunstwerken en tegen de muren staan een paar decoratieve kandelaars. Kunstliefhebbers bekijken de expositie van GAA in de Grote Kerk van Alkmaar na de officiële opening. (foto: Streekstad Centraal)


De expositie in de Grote Kerk loopt tot en met 25 mei, net als de tentoonstelling in het grafisch atelier. Daar zijn ook vijftig werken in 'jubileumafmeting' 50x50 te zien, uit elk bestaansjaar eentje.
Pin It
Reclame

Agenda