Oude tuinstoelen in die container daar, schuttinghout een paar containers verderop, chemisch afval in de ruimten met dikke deuren. Het gaat inmiddels zijn gangetje op het Alkmaarse afvalbrengstation. Oh, sorry, het 'Recycleplein'. Beheerder Ron is blij met de verhuizing van Overdie naar de Boekelermeer. "In het begin was het rustiger, maar nu begint het echt te lopen."
Die rust in het begin was stiekem af en toe een beetje welkom. "Het was een beetje lastig, we hadden veel kinderziektes. We hebben veel probleempjes gehad. Met de hekken en ook met mensen die het eigenlijk niet konden vinden. Het Recycleplein - ik moet nog steeds aan die naam wennen - ging open op 9 december en we hadden in januari minder aantallen dan een jaar eerder. We hebben borden aan de weg geplaatst, er hangen vlaggen van HVC... Mensen weten ons nu te vinden."
Tevreden kijkt de beheerder om zich heen. "Het is gewoon veel beter hier. Je hebt hier meer ruimte. We hebben veel meer bakken en ze zijn groter. Nee, er is geen filevorming". Dat was bij het oude afvalbrengstation soms wel anders. Maar de dat de drukkere periode moet nog moet komen. De zomer is de tijd om te klussen en tuinieren. Maar als mensen even moeten wachten, kan dat in de grote lus op het terrein. "En we hebben ook de eigen hand in de doorstroming. Als het drukker wordt dan laten we mensen iets sneller door. Er is zat ruimte." (tekst gaat verder onder de foto)

Het Recycleplein is ook overzichtelijker. Toch gooien bezoekers soms nog wel eens iets in de verkeerde container, zegt Ron. "Ja, dat hou je altijd, maar het is gewoon een kwestie van goed overzicht houden. We zijn nu met zijn vieren, straks in de zomer met zijn vijven." Sowieso is er een punt waar een medewerker vraagt naar wat voor afval wordt gebracht. "Die moet goed kijken wat er aan afval is en duidelijk zijn tegen de mensen."
En alles aan het gebouw is gerecycled materiaal, zegt de beheerder. "Alles. Bijvoorbeeld die stalen deuren, die komen van de Albert Heijn, Die deur daar, die hebben we bij een boer vandaan getrokken. En de containers die daar staan komen nog van de oude locatie. Die stenen van de muren, ze vonden daar een partij van. Het is gewoon een heel mooie ABS, uh Recycleplein." (tekst gaat verder onder de foto)

Ron en z'n collega's doen dan ook hun best om het terrein netjes te houden. "Ik bedoel, je aanzicht is toch ook belangrijk? Je kan wel tegen mensen zeggen 'als je klaar, bent veeg een beetje aan', maar als het al een zooitje is ja, dan is het voor mensen niet aanlokkelijk om alles netjes achter te laten." Bij diverse containers staat een bezem of schuiver.
Ondertussen brengen groenwerkers negen lachgasflessen binnen. "Dat gebeurt vaak. Lachgas is wel een probleem". Een collega schat dat er wekelijks zo'n 45 flessen binnen komen. Ron is er niet blij mee dat die gewoon maar ergens worden gedumpt, maar het is niet zo erg als de flessen bij het restafval doen. Dikwijls staat er nog druk op. "Nee, we willen ze zeker niet in de afvalovens hebben. Dat veroorzaakt veel schade, die dingen gaan soms dwars door het dak heen!" (tekst gaat verder onder de foto)

Het meeste dat wordt gebracht is B-hout, verlijmd, geverfd en/of gelakt, vertelt Ron. "Daar hebben we vier, vijf bakken voor staan. Ja en we krijgen veel C-hout, dat is schuttinghout, geïmpregneerd hout." Dat zal richting de zomer alleen maar meer worden. "Dan gaat iedereen zijn tuin in."
Het plan was om op het Recycleplein activiteiten te gaan organisatie, bijvoorbeeld als schoolexcursie. Zo ver is het nog niet. "Volgens mij is er wel iets gaande met een school, dat ze gaan komen. We zitten hier nu bijna vier maanden, ik denk dat ze bij HVC eerst de puntjes op de 'i' willen zetten en dan verder gaan met andere dingen."
We laten Ron los als er iemand met klein chemisch afval aankomt. Alleen nog even een paar foto's en we bedanken hem voor zijn tijd.