Reclame
Bekeken: 351x

Seks heeft wel eens ongewenste gevolgen. En dan gaat het niet alleen om ongewenste zwangerschap, maar ook om ziekten. GGD Hollands Noorden waarschuwt dat steeds meer jongeren positief testen op gonorroe. "Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de risico's en het belang van testen."

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Veel mensen krijgen nooit symptomen en komen zonder een test dus niet te weten dat ze gonorroe hebben, maar dat maakt het risicovoller voor wie er wél kwetsbaar voor is. Temeer omdat deze soa besmettelijker is dan anderen.

Gonorroe kan gezondheidsproblemen veroorzaken als deze niet tijdig wordt behandeld. Het gaat om ontstekingen aan of in geslachtsorganen, de urinebuis en bij anale seks aan de endeldarm, en bij verspreiding ook aan bijvoorbeeld gewrichten of het buikvlies. De ontstekingen kunnen voor pijn (bij het plassen), zwellingen en pus zorgen. In ernstige gevallen ontstaat onvruchtbaarheid. Bovendien kan bij vrouwen vaginale bloeding of buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaan.

"Het is belangrijk dat jongeren evenals volwassenen zich laten testen op gonorroe, vooral als ze seks zonder condoom hebben gehad of symptomen ervaren", aldus Annelien van de Geer. Zij is verpleegkundige Infectieziektebestrijding bij het Centrum Seksuele Gezondheid, onderdeel van GGD Hollands Noorden. “Testen helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van de infectie. Bij het CSG kunnen jongeren terecht voor gratis testen en advies."

Volgens de meest recente landelijke cijfers van het RIVM steeg het aantal gonorroe-diagnoses van 2022 op 2023 met 31 procent, met in totaal 13.853 diagnoses. De stijging vindt vooral plaats onder heteroseksuele jongeren. Bij GGD HN zijn er van januari 2024 tot en met februari 2025 bijna 5.100 testen op gonorroe gedaan en daarvan vielen er bijna 300 positief uit.

Naast soatests kunnen jongeren bij de GGD terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van seksualiteit. Ook wordt keuzehulp geboden bij onbedoelde zwangerschap. Op het Sense-spreekuur krijgen jongeren laagdrempelig informatie en advies over anticonceptie, seksuele identiteit, relaties, en seksuele gezondheid. Ze kunnen hier gratis, anoniem en vertrouwelijk al hun vragen stellen.

Meer informatie op ggdhollandsnoorden.nl. (foto: Pexels / Guvluck)
Pin It
Reclame

Agenda