Na negen jaar praten en voorbereiden kon woensdag eindelijk officieel het startsein worden gegeven voor de herontwikkeling van het Havenplein in Broek op Langedijk. De komende maanden wordt als eerste de noordkant langs de Sluiskade aangepakt. De Prins Hendrikkade en de parkeerplaats volgen later. "Je kunt dit niet in een keer overhoop trekken."
Spil in de hele herontwikkeling is algemeen projectmanager Richard de Boer van Dijk en Waard. Hij onderhoudt de contacten met de omwonenden, die nauw betrokken zijn bij het maken van de plannen. Maar de rol van technisch projectleider Maurice van Gastel wil hij ook niet uitvlakken. Want technisch gezien zijn er nogal wat uitdagingen aan het licht gekomen, waardoor het vier jaar oude masterplan lastiger is uit te voeren dan toen werd gedacht.
Er zijn ideeën uitgewerkt en mooie tekeningen gemaakt, maar nu moet dat in de praktijk worden gebracht. En dan blijken grondwaterstanden, gasleidingen, vitale waterkeringen en vervuiling in de grond voor problemen te zorgen die eerder niet werden voorzien. "De ondergrond hier is heel complex. Leuk dat iets in het masterplan staat. Maar we lopen hier tegenaan. Hoe gaan we dat oplossen?" (tekst gaat verder onder de foto)

Die puzzel is aan De Boer en Van Gastel. Aan de kant van de Sluiskade is nu een oplossing gevonden voor veel problemen, de Prins Hendrikkade brengt weer eigen uitdagingen met zich mee. Die kant van het plein is niet alleen een belangrijke schakel in de fietsroute tussen Heerhugowaard en Broek op Langedijk, het is ook een belangrijk verzamelpunt voor het dorp. Het complete gebied rond het haventje wordt regelmatig gebruikt voor evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, de Langedoikermarkt en Koolsail.
Dat hier een opknapbeurt nodig is, schreeuwt je hier tegemoet. Een groot deel van het plein wordt gebruikt als parkeerterrein. De snackbar en het toiletgebouw voor de bootjes onttrekken het jachthaventje aan het zicht. De verplaatsing van beide gebouwtjes is onderdeel van de plannen om van het Havenplein weer een aantrekkelijke woon- en recreatieplek te maken. Maar het gaat in fases. "Als je hier alles in een keer overhoop zou trekken, dan kunnen de mensen hier niet meer leven."
Wethouder Nils Langedijk kwam woensdag naar het Havenplein om het startsein te geven voor de herontwikkeling van het gebied. Onder applaus van de omwonenden hielp hij een heipaal langs de Sluiskade de grond in te trillen. De omwonenden hebben lang uitgekeken naar dit moment: in 2017 gaf de raad van Langedijk al aan dat dit project prioriteit moest krijgen. Vier jaar later was er na veel overleg en inspraak een Masterplan. (tekst gaat verder onder de foto)

De wethouder vindt dat veel projecten na de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard dankzij meer ambtelijke capaciteit en budget iets makkelijker zijn uit te voeren dan voorheen, maar in dit project wil ook na de fusie maar geen vaart komen: "Het Havenplein is echt wel een project van trekken en duwen en ingewikkeldheid. Dat was het in de Langedijker tijd en dat is het nu in de Dijk en Waardse tijd."
De herinrichting begint nu dan eindelijk aan de kant van de Sluiskade. Daarna volgen de Prins Hendrikkade en het plein. De gemeente rekent erop dat aan de kop van het plein oude bedrijfspanden plaats maken voor woningbouw. Ook zou er horeca kunnen komen in een commerciële plint aan de rand van het plein. Maar dat is allemaal nog niet in kannen en kruiken, legt projectmanager De Boer uit: "De horeca die we hier in gedachten hebben, kan een snackbar zijn, maar het kan ook iets anders worden."
De eerste veranderingen aan de Sluiskade worden zichtbaar. Bestaande steigers zijn gesloopt. Op deze plek komen nieuwe steigers waardoor er plek komt voor meer bootjes. Half april wordt begonnen aan werk aan het riool. Daarna kunnen de stratenmakers op de Sluiskade aan de slag.
Dit deel van de herontwikkeling moet klaar zijn als over twee maanden Koolsail wordt gehouden. Voor de rest van het plein wordt nog een planning gemaakt. Maar De Boer is ervan overtuigd dat het rond het haventje er dan al een stuk beter uitziet: "Je hebt hier straks in juni veel meer belevingswaarde."