Nog geen jaar geleden stonden paden en velden blank op camping Bakkum. De extreme wateroverlast was ongekend voor de camping in het Noordhollands Duinreservaat. Een jaar later is er een verhoogd risico voor natuurbranden door de aanhoudende droogte. Om het veilig te houden op het kampeerterrein zoekt de camping samen met de veiligheidsregio naar oplossingen voor de toekomst.
"Het verschil is echt heel bizar", stelt campingmanager Peter Ramp in gesprek met NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Er was veel onzeker door de hoge stand van het grondwater, maar dat valt nu enorm mee door de droge winter."
Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn na de lange periode van droogte nu wel extra alert. Dat hoort bij 'fase 2', waarmee de veiligheidsregio's Noord-Holland Noord en Kennemerland oproepen tot extra waakzaamheid. (tekst gaat verder onder de foto)

Vorig jaar hadden zowel Bakkum als Camping Geversduin financiële schade door de wateroverlast. Het ziet er nu rooskleuriger uit voor de campings in het duingebied.
"We hebben een aantal plaatsen opgehoogd, maar we hadden verwacht dat daar nu alsnog water zou staan", vertelt campingmanager Peter. "Dat is dus een mooie meevaller en het mooie weer van de afgelopen weken zorgt ook voor een stijgend aantal boekingen."
Het extreme weer van de laatste jaren is voor de veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de camping wel reden om onderzoek te doen naar mogelijke oplossingen. Zo is er de wens voor een bluswatervoorziening op de camping. Dat zou dan wellicht weer als recreatieplas kunnen worden gebruikt door campinggasten.
Met het onderzoek wil de camping zich goed mogelijk voorbereiden op de toekomst. "We moeten gewoon rekening houden met het veranderde klimaat", besluit Peter.
Voor nu is de campingbaas blij met het droge en zonnige weer. "We hebben vorig jaar echt wel een lastig voorjaar gehad en nu zie je dat de reserveringen al aantrekken."