Vier jaar geleden kocht hij het pand in Camperduin waar strandtent Prince George nu staat. Hij investeerde 6,5 miljoen euro in het pand, maar met de kennis van nu had ondernemer Arthur Dontje het pand nooit gekocht. Door water- en winderosie is het zand onder zijn strandtent in een jaar twee tot drie meter gezakt waardoor de toekomst van de strandtent onzeker is. Door de gemeente voelt Dontje zich in de steek gelaten. "De gemeente luistert niet naar de burgers, ze bepalen gewoon wat wij wel en niet mogen."
Toen Arthur, samen met zijn zakenpartner Herman, vier jaar geleden de strandtent in Camperduin overnam, was het doel helder: bijdragen aan het toerisme en de lokale economie. "Er is hier al niet veel, en we wilden het horeca-aanbod versterken", vertelt Arthur aan Streekstad Centraal. Maar wat begon als een ambitieus plan, verandert meer en meer in een bureaucratische nachtmerrie.
De gemeente en het hoogheemraadschap adviseerden de ondernemers bij de overname de zaak iets verder landinwaarts te plaatsen, vanwege de dynamische vloedlijn die door het gebied loopt. Achteraf kunnen vraagtekens worden geplaatst bij dit advies, want door een pittige storm afgelopen winter klotste het water tegen de Camperduinse duinen aan en nam het twee à drie meter zand mee, waardoor Prince George nu in de problemen zit. "We praten hier over miljoenen euro’s die mogelijk in rook opgaan. En ik heb echt het gevoel dat ik in de steek word gelaten door de gemeente", zegt Dontje. (tekst loopt door onder de foto)

Zo wilde Dontje na de storm van afgelopen winter zand aanvullen rondom zijn pand om het te beschermen tegen toekomstige water- en winderosie, maar hij werd tegengewerkt door Bergen, waarvan hij de grond huurt. "Ik wilde zand suppleren voor het pand om het water zo vroeg mogelijk tegen te houden, maar dat mocht niet van de gemeente. De zandkorrels zouden te groot zijn. De gemeente luistert niet naar de burgers, ze bepalen gewoon wat wij wel en niet mogen. Er staan dictators boven me."
Dat de gemeente hem zo tegenwerkt, kan Dontje moeilijk begrijpen: "We brengen reuring in dit gebied, we zorgen dat mensen hier graag komen. De gemeente zou blij moeten zijn dat we hier zitten, niet proberen ons weg te pesten." Gepest voelde hij zich vooral op Nieuwjaarsdag. "Precies op die dag, waarop heel Nederland feest aan het vieren was, kwam er een ambtenaar langs om de brug te inspecteren waarvoor we een vergunning nodig hadden. Dat vind ik echt pestgedrag."
In zijn lange ondernemerscarrière - Dontje runde jarenlang de fabriek voor chocoladedecoraties Dobla en zijn vermogen wordt door de Quote 500 op 170 miljoen euro geschat - maakte hij al veel mee met overheden, maar Bergen spant volgens hem toch echt de kroon wat betreft het voeren van wanbeleid. "Dit is de grootste wanorde die er in Nederland rondloopt. De gemeente luistert niet naar de burgers. Ze zijn heel goed om jou te bekeuren of te berispen, maar als je hen berispt, zijn ze niet thuis."
Hoewel Dontje zich in de steek voelt gelaten door Bergen, zijn er wel ontwikkelingen waardoor zijn pand in de toekomst mogelijk beter beschermd wordt tegen hoogstaand water: sinds afgelopen week wordt met zandsuppletie een zandbank gemaakt op zo'n 200 meter van de kust van Camperduin. Op deze manier hoopt Rijkswaterstaat het water dat bij storm woest tegen de duinen aan kan klotsen in een vroeg stadium te temmen. Dontje hoopt dat het werkt, maar geeft toe niet genoeg verstand te hebben van zandsuppletie in zee om er een heldere mening over te geven. "Laten we afwachten of het werkt, ik hoop het." (tekst loopt door onder de foto)

Of de zandsuppletie in zee de toekomst van Prince George kan veiligstellen moet nog blijken, maar zeker is dat Dontje in elk scenario strijdbaar blijft. Eerder liet hij weten vier toekomstscenario's te zien: verplaatsing naar de duinen, een brug vanaf de ingang van het strand naar het pand, verhuizen naar een veiligere locatie of uitgekocht worden.
Geen van de vier scenario's is dichterbij gekomen voor Dontje, en de handdoek in de ring gooien zal hij niet snel doen. "Ik heb een langere adem dan de meeste mensen denken. We hebben hier miljoenen tegenaan gegooid, dan gaan we de tent niet zomaar sluiten."
Met het sluiten van Prince George zou Dontje veel mensen teleurstellen, een daarvan is Walter van Nieuwland. Hij fietst regelmatig van zijn woonplaats Alkmaar naar Camperduin en neemt dan pauze op het terras van Prince George. "Ik zou het heel jammer vinden als Prince George hier weggaat, maar ik heb er vertrouwen in dat er een langetermijnoplossing komt waardoor ze hier gewoon kunnen blijven", vertelt hij aan Streekstad Centraal terwijl hij zijn maag vult met een broodje kroket voor de terugweg naar Alkmaar. (tekst loopt door onder de foto)

Bij toeristen en dagjesmensen trekken de hoogteverschillen rondom Prince George veel bekijks, merkt Dontje. De hoogteverschillen leveren ook spelplezier op. Waar het zand eerst tot de laatste trede van een trap van de strandtent kwam, is er nu een hoogteverschil van zo'n twee meter tussen de laatste trede van de trap en het zand. Twee jongens uit Leeuwarden die met hun ouders een dagje naar Camperduin zijn zien hun kans schoon en wagen de avontuurlijke sprong.
Ook al levert de zanderosie rondom Prince George voor nu even spelplezier op, er zal een langetermijnoplossing moeten komen om de toekomst van de strandtent veilig te stellen. Dontje hoopt dat er spoedig een langetermijnvisie komt. "De palen van het gebouw staan nog zo'n vier meter in de grond, dus voorlopig staat het nog stabiel. Maar met de snelheid waarop het zand nu erodeert, komt die stabiliteit een keer onder druk te staan."
Voor een langetermijnoplossing heeft Dontje zijn hoop niet gevestigd op Bergen. "Ik ben zelf geen deskundige op dit gebied, maar bij de gemeente lopen ook niet veel deskundige ambtenaren rond. Ze proberen maar wat."